Wilgenkatjes verzorgen en bemesten [Anleitung]

Kutwilgen, ook bekend als Salixcaprea, zijn kleine, compacte bomen die doorgaans gedijen in koelere klimaten. Hoewel ze meestal maar enkele meters hoog worden, kunnen ze in uitzonderlijke gevallen wel 15 meter hoog worden. Wilgen zijn zeer gemakkelijk te verzorgen en aanpasbaar, waardoor ze ideaal zijn voor het kweken in tuinen en percelen.

Kenmerken

 • groei hoogte: van 500cm tot 800cm
 • groei breedte: van 300cm tot 600cm
 • bloem kleur: geel
 • hoogtijdagen: maart tot april
 • Plaats: zonnig tot halfschaduw
 • Vloer: zanderig tot leemachtig
 • bodemvocht: vers tot vochtig
 • Kalk tolerantie: kalk tolerant
 • Nutriënten hoeveelheid: voedzaam
 • Giftig?: niet giftig
 • Bijvriendelijk?: bij vriendelijke plant

Leer meer over het planten van wilg en het snoeien van wilg.

Hoe vaak moet je wilg water geven?

Kutwilgen zijn niet veeleisende planten en doen het meestal zonder extra water. Alleen bij extreem droog weer moet je ze wat water geven om te voorkomen dat ze uitdrogen. Om de groei van de wilg te versnellen, kunt u de struik voeden met een speciaal voor fruit- en groenteplanten ontwikkelde meststof

Wanneer moet je wilgen bemesten?

Kutwilgen zijn gemakkelijk te verzorgen planten en worden als niet veeleisend beschouwd. U moet echter zorgen voor een gezonde ontwikkeling en goede groei van de struik met gecoördineerde voedingsstoffen. Geef de plant in april een langdurige meststof.

Hoe vaak moet je wilgen bemesten?

Kuikenwilgen moeten elke 30 dagen worden bevrucht. Wat vaker in het bad, zodat de katjes een wellnesskuur krijgen. Dit dient te gebeuren met een slow-release meststof voor groene planten en struiken. Intensieve meststoffen moeten worden vermeden, omdat deze de wilgenscheuten te snel kunnen laten groeien, waardoor ze snel kaal kunnen worden.

Welke meststof is geschikt voor wilgen?

Kuikenwilgen water geven en bemesten: Kuikenwilgen hebben slechts zelden extra water nodig, anders kunnen ze goed overweg met regenwater. Bij langdurige droogte moet de grond echter licht worden voorbereid. Om de groei van de wilg te versnellen, kan eenmaal per jaar compost over de stam worden uitgestrooid.

Nog meer mooie planten voor in je tuin:

Kun jij opgedroogde wilgen redden?

Kun jij opgedroogde wilgen redden? ja dat kan Als de plant net een beetje droog is, zijn er een paar manieren om hem weer tot leven te brengen. Probeer eerst de plant op een schaduwrijke plek met frisse lucht te zetten. Het moet daar minimaal 12 uur blijven. Daarna giet je ze voorzichtig met lauw water en wacht je tot het overtollige water uit de pot is gelopen. Zet de plant nu in de koelkast – liefst 24 uur

FAQ

Zijn wilgenkalk tolerant?

Bodem-pH is een maat voor de zuurgraad of alkaliteit. Een neutrale pH wordt als evenwichtig beschouwd, terwijl een pH onder 7 als zuur wordt beschouwd en een pH boven 7 als alkalisch. Veel planten hebben neutrale of licht alkalische grond nodig om te gedijen. Kutwilgen zijn kalktolerant.

Zijn wilgen giftig?

Bepaalde planten kunnen giftig zijn als ze worden ingeslikt, en contact met de huid kan ook irritatie of allergische reacties veroorzaken. Kutwilgen zijn niet giftig.

Zijn wilgen bijenvriendelijk?

Bijvriendelijke planten zijn niet altijd bijvriendelijk. Veel bloemen lijken misschien op het ongetrainde oog, maar de waarheid is dat sommige veel beter zijn afgestemd op de behoeften van onze zoemende vrienden dan andere. Bijvriendelijke planten worden gekenmerkt door hun hoge nectar- en stuifmeelgehalte en hun wijd open bloemen. Wilgen zijn bijvriendelijke planten.