Peterselie verzorgen en bemesten [Gebruiksaanwijzing]

Peterselie is een populaire specerij die zowel vers als gedroogd wordt gebruikt. De plant is eigenlijk een kruid en behoort tot de mintfamilie. Peterselie is een eenjarige plant die in het voorjaar wordt gezaaid. De plant houdt van een zonnige standplaats en losse, humusrijke grond. Peterselie moet regelmatig worden bemest en bewaterd om het bloeiend te houden. De plant bloeit in de zomer en de bloemen kunnen worden gedroogd en gebruikt om thee te zetten. De peterseliewortel is ook eetbaar en wordt in sommige gerechten gebruikt.

Kenmerken

  • groei hoogte: van 30 cm tot 60 cm
  • bloem kleur: geel
  • hoogtijdagen: juni tot juli
  • Plaats: zonnig tot halfschaduw
  • Vloer: zanderig tot leemachtig
  • bodemvocht: vers tot vochtig
  • Kalk tolerantie: limoen liefhebbend
  • Nutriënten hoeveelheid: matig voedzaam
  • Giftig?: niet giftig

Lees meer over het planten van peterselieplanten en het snoeien van peterselieplanten.

Hoe vaak moet je peterselieplanten water geven?

Peterselie is een van de meest populaire keukenkruiden en wordt vaak gebruikt in een grote verscheidenheid aan gerechten. Maar niet alleen het gebruik als specerij maakt peterselie zo interessant, ook de verzorging van de plant is heel eenvoudig. Zo moet je ervoor zorgen dat de grond altijd gelijkmatig vochtig is – het is aan te raden om de planten hiervoor regelmatig water te geven. Tegelijkertijd mag er echter geen wateroverlast zijn, omdat dit de groei van de peterselieplanten kan schaden. Voor het beste resultaat moet u ongeveer 2-3 keer per week water geven.

Wanneer moet je peterselieplanten bemesten?

Potpeterselie moet eenmaal per maand worden bemest. U kunt hiervoor bijvoorbeeld vloeibare professionele meststof gebruiken. Idealiter zou dit een vloeibare plantenmest moeten zijn die speciaal voor kruiden is ontworpen. Er zijn ook kunstmeststicks beschikbaar, die in de grond worden gestoken en langzaam hun voedingsstoffen afgeven.

Hoe vaak moet je peterselieplanten bemesten?

Als u peterselie in de tuin heeft geplant, hoeft u deze meestal maar één keer per jaar te bemesten. Maak hiervoor eerst de grond los. Dan kun je er plantenmest over gieten.

Welke meststof is geschikt voor peterselieplanten?

Peterselieplanten hebben gemiddelde hoeveelheden stikstof en kalium nodig, met weinig fosfor. Om de optimale voedingssamenstelling voor uw plant te bepalen, dient u een tuinbouwadviseur te raadplegen of de meststoffabrikant te bellen. Bladpeterselie mag in geen geval worden bemest met verse mest – dit bevat een hoog gehalte aan stikstof en fosfor, die schadelijk zijn voor peterselie.

Nog meer mooie planten voor in je tuin:

Kun je gedroogde peterselieplanten redden?

Peterselie is een populaire specerij en medicinale plant die relatief gemakkelijk te verzorgen is. Toch moeten bij het bemesten een paar punten in acht worden genomen, zodat de plant goed gedijt. Peterselie vereist een gemiddeld stikstof- en kaliumgehalte en een laag fosforgehalte in de bodem. Het mag in geen geval worden bemest met verse mest – dit bevat te hoge concentraties stikstof en fosfor, die schadelijk kunnen zijn voor de plant. Er zijn speciale kruidenmeststoffen op de markt die de ideale combinatie van voedingsstoffen voor peterselie bieden en daarom worden aanbevolen.

FAQ

Zijn peterselieplanten kalktolerant?

Bodem-pH is een maat voor de zuurgraad of alkaliteit. Een neutrale pH wordt als evenwichtig beschouwd, terwijl een pH onder 7 als zuur wordt beschouwd en een pH boven 7 als alkalisch. Veel planten hebben neutrale of licht alkalische grond nodig om te gedijen. Peterselieplanten houden van limoen.

Zijn peterselieplanten giftig?

Bepaalde planten kunnen giftig zijn als ze worden ingeslikt, en contact met de huid kan ook irritatie of allergische reacties veroorzaken. Peterselieplanten zijn niet giftig.