Haagbeuk verzorgen en bemesten [Gebruiksaanwijzing]

Haagbeuk is een populaire haagplant die zowel in de tuin als in de landschapsarchitectuur wordt gebruikt. De plant is relatief gemakkelijk te verzorgen, maar er zijn een paar dingen om in gedachten te houden om de beste resultaten te krijgen. Zo moet de haagbeuk regelmatig bemest worden zodat hij gezond en sterk groeit.

Kenmerken

  • groei hoogte: van 1000cm tot 2000cm
  • groei breedte: van 1000 cm tot 1600 cm
  • bloem kleur: groente
  • hoogtijdagen: april
  • Plaats: zonnig tot schaduwrijk
  • Vloer: zanderig tot kleiachtig
  • bodemvocht: matig droog tot vochtig
  • Kalk tolerantie: kalk tolerant
  • Nutriënten hoeveelheid: matig voedzaam
  • Giftig?: niet giftig

Lees meer over het planten van haagbeuken en het snoeien van haagbeuken.

Hoe vaak moet je haagbeuken water geven?

Haagbeuken houden er niet van als de grond te droog is. Geef jongere bomen indien nodig regelmatig en uitgebreid water in droge zomers. Oudere bomen voorzien zichzelf meestal van voldoende vocht door hun lange wortels.

Wanneer moet je haagbeuken bemesten?

Bemest haagbeuken alleen in het voorjaar en opnieuw in mei. Dan ontkiemen de bomen weer en hebben ze voedingsstoffen nodig. Later in het jaar, wanneer de haagbeuk al bloemknoppen heeft ontwikkeld, moet u stoppen met het gebruik van kunstmest. Als de haagbeuk door de voedingsstoffen nieuwe scheuten krijgt, kunnen deze niet meer goed rijpen en vallen ze vaak vroeg af.

Hoe vaak moet u haagbeuken bemesten?

Haagbeuken mogen maar twee keer per jaar worden bemest: één keer in het voorjaar en dan nog een keer in mei. De bomen ontkiemen in deze twee tijden weer en hebben dus meer voeding nodig. Later in het jaar is het niet aan te raden om de haagbeuk te bemesten, omdat de plant dan nieuwe scheuten kan ontwikkelen, die niet volledig zullen rijpen.

Welke meststof is geschikt voor haagbeuken?

Haagbeuken hebben stikstofmest nodig waardoor ze snel kunnen groeien. Een geschikte meststof voor haagbeuken is BioBizz Fish Mix, omdat het de planten voorziet van de voedingsstoffen die ze nodig hebben.

Nog meer mooie planten voor in je tuin:

Kun je opgedroogde haagbeuken redden?

Verdorde haagbeuken kunnen weer tot leven worden gewekt met de juiste meststof. Geschikte meststoffen voor haagbeuken zijn compost, hoornkrullen of beendermeel. Na de behandeling moet de plant overvloedig worden bewaterd en op een schaduwrijke plaats worden geplaatst totdat er nieuwe scheuten ontstaan.

FAQ

Zijn haagbeuken kalktolerant?

Bodem-pH is een maat voor de zuurgraad of alkaliteit. Een neutrale pH wordt als evenwichtig beschouwd, terwijl een pH onder 7 als zuur wordt beschouwd en een pH boven 7 als alkalisch. Veel planten hebben neutrale of licht alkalische grond nodig om te gedijen. Haagbeuken zijn kalktolerant.

Zijn haagbeuken giftig?

Bepaalde planten kunnen giftig zijn als ze worden ingeslikt, en contact met de huid kan ook irritatie of allergische reacties veroorzaken. Haagbeuken zijn niet giftig.