Verzorging en bemesting van de bessenstruik [Gebruiksaanwijzing]

De aalbes is een populaire fruitplant die zowel in de tuin als op het balkon of terras gekweekt kan worden. Hoewel de plant relatief weinig veeleisend is, zal hij baat hebben bij regelmatige verzorging en bemesting. In dit artikel zullen we kijken naar de basisprincipes van het verzorgen en bemesten van een bessenstruik.

Lees meer over het planten van bessenstruiken en het snoeien van bessenstruiken.

Hoe vaak moet je aalbessenstruiken water geven?

De bes is een heerlijke, zoete en zure fruitstruik die steeds populairder wordt. Maar veel hobbytuinders vragen zich af: hoe vaak moeten bessenstruiken worden bewaterd? Krenten zijn platgeworteld. Dit betekent dat hun wortels niet erg diep in de grond reiken en daardoor relatief gemakkelijk kunnen uitdrogen in droge omstandigheden. Tuinliefhebbers moeten daarom op warme dagen regelmatig controleren of de planten voldoende vocht hebben – en zo niet, geef ze dan direct water.

Wanneer moet je bessenstruiken bemesten?

De bes is een populaire vrucht die vers kan worden gegeten of tot gelei of jam kan worden verwerkt. Om ervoor te zorgen dat de oogst zo productief mogelijk is, moeten de struiken regelmatig worden voorzien van voedingsstoffen. De beste tijd voor bemesting is begin februari – dit geeft de planten voldoende tijd om te versterken en te groeien uit de nieuwe toevoer van voedingsstoffen. Als alternatief kan in de late herfst compost onder de bessenhaag worden verdeeld; Hierdoor heeft het materiaal al wat tijd gehad om af te breken, bij voorkeur in de winter, en is daardoor makkelijker te verwerken voor de plant.

Hoe vaak moet u bessenstruiken bemesten?

Bessenstruiken moeten de eerste keer dat ze worden geplant worden bemest en vervolgens elk voorjaar voordat de bladeren ontkiemen. De plant kan worden bemest totdat de vrucht is gevormd, maar deze bemesting is de laatste van het jaar; daarom moet onmiddellijk voor de winterrust een nieuwe dosis bessenmest op de grond worden aangebracht.

Welke meststof is geschikt voor aalbessenstruiken?

Krenten worden graag goed en gelijkmatig van voedingsstoffen voorzien. In de herfst kunt u de bessenstruiken bemesten door rotte mest op het oppervlak te strooien. Hoornkrullen of brandnetelmest zijn ook geschikt als natuurlijke meststof.

Nog meer mooie planten voor in je tuin:

Is het mogelijk om verdorde bessenstruiken te redden?

In het voorjaar kunt u controleren of uw krentenstruik is opgedroogd. Als de bast op sommige plaatsen gebarsten en bruin of zwart lijkt, is de struik waarschijnlijk gestorven. Om er zeker van te zijn dat het echt dood is, neem je een takje tussen duim en wijsvinger en probeer je het te breken – als het gemakkelijk breekt, zonder te knikken of buigen, dan is de struik zeker dood. In dat geval is er niets meer aan – je kunt niet red verdorde bessenstruiken. U kunt echter proberen de dode struik te vervangen door een nieuwe plant

FAQ