Vrouwenmantel onderhouden en bemesten [Gebruiksaanwijzing]

Vrouwenmantel is een populaire geneeskrachtige en kruidenplant die al eeuwenlang in keukens en medicijnen wordt gebruikt. De plant is relatief gemakkelijk te verzorgen en heeft weinig mest nodig om te gedijen.

Kenmerken

  • groei hoogte: van 20 cm tot 30 cm
  • bloem kleur: groen Geel
  • hoogtijdagen: mei tot juli
  • Plaats: zonnig tot halfschaduw
  • Vloer: korrelig tot leem
  • bodemvocht: vers tot vochtig
  • Kalk tolerantie: kalk tolerant
  • Nutriënten hoeveelheid: matig voedzaam
  • Giftig?: niet giftig
  • Bijvriendelijk?: bij vriendelijke plant

Lees meer over het planten van de vrouwenmantel en het snoeien van de vrouwenmantel.

Hoe vaak moet je de damesmantel water geven?

Vrouwenmantel heeft regelmatig water nodig om te gedijen. Daarnaast heeft hij veel voeding nodig en dient daarom in het voorjaar te worden voorzien van een organische meststof. Rotte compost en stalmest, hoornkrullen of guanomest zijn hiervoor zeer geschikt. Hoe vaak u de vrouwenmantel precies bemest, hangt af van het type meststof – hoornachtige meststoffen mogen bijvoorbeeld slechts om de 4 tot 6 weken worden toegepast. Normaal gesproken is het echter raadzaam om de vrouwelijke moordenaar elke maand te bevruchten; vooral als het in een royale pot wordt gekweekt of als bijzonder snelgroeiende exemplaren meer voedingsstoffen nodig hebben dan andere soorten..

Wanneer moet je vrouwenmantels bemesten?

Vrouwenmantel is een winterharde en onderhoudsarme plant die het in de meeste tuinen goed zal doen. Om de planten echter optimaal te laten groeien en bloeien, moeten ze regelmatig worden gesnoeid, bewaterd en bemest. Vrouwenmantel kun je het beste in het voorjaar bemesten, omdat de plant dan nieuwe scheuten krijgt en zo direct toegang heeft tot de voedingsstoffen van de mest. Bij langdurige droge perioden moet Frauemantal vaker dan normaal worden bewaterd om een ​​optimale bloei te behouden.

Hoe vaak moet je vrouwenmantels bemesten?

Vrouwenmantels hebben regelmatig water nodig om te gedijen. Bovendien hebben ze veel voedingsstoffen nodig, dus moeten ze in het voorjaar worden voorzien van organische mest. Tuinliefhebbers en hobbytuiniers wordt aangeraden de vrouwenmantel minimaal één keer per jaar te bemesten.

Welke meststof is geschikt voor vrouwenmantel?

Vrouwenmantel (Alchemilla mollis) behoort tot de rozenfamilie en komt oorspronkelijk uit Europa, Azië en Afrika. De kruidachtige plant wordt tot 50 centimeter hoog. Opvallend zijn de gele bloembladen omgeven door groene bladscheden. De meeste soorten bloeien in juni en juli. De planten hebben een humusrijke grond nodig en regelmatig water – voorzichtigheid is hier geboden, vooral in droge zomers of winderige locaties! Het is het beste om de Fraumentel direct na aankoop in compostgrond te verplanten; Zo voorzie je hem het eerste jaar van al zijn voedingsbehoeften. Vanaf half mei kun je wat stalmest toevoegen – gebruik het beste van alles giermest (10 € bij Amazon*) of een andere organische meststof voor moestuinplanten. Maar bespaar op hoornkrullen (€26 bij Amazon*) en guanomest: beide bevatten stikstof, waardoor de fijnporige grond aan elkaar gaat klonteren en zo waterafstotend wordt!

Nog meer mooie planten voor in je tuin:

Zijn opgedroogde damesjassen nog te redden?

Het hangt er van af. Als de mantel volledig is opgedroogd, zal het moeilijk zijn om hem te redden. Maar als het slechts gedeeltelijk is gedroogd, zijn er een paar dingen die u kunt doen. Bijvoorbeeld: bevochtig de grond rond de mantel en geef deze regelmatig water; Snijd eventuele droge of bruine bladeren af; Voeg omgevingsstikstof toe aan de bodem; Vernevel de vacht elke dag met een fijne nevelspray.

FAQ

Zijn vrouwenmantels kalktolerant?

Bodem-pH is een maat voor de zuurgraad of alkaliteit. Een neutrale pH wordt als evenwichtig beschouwd, terwijl een pH onder 7 als zuur wordt beschouwd en een pH boven 7 als alkalisch. Veel planten hebben neutrale of licht alkalische grond nodig om te gedijen. Vrouwenmantels zijn kalktolerant.

Zijn vrouwenmantels giftig?

Bepaalde planten kunnen giftig zijn als ze worden ingeslikt, en contact met de huid kan ook irritatie of allergische reacties veroorzaken. Vrouwenmantels zijn niet giftig.

Zijn vrouwenmantels bijenvriendelijk?

Bijvriendelijke planten zijn niet altijd bijvriendelijk. Veel bloemen lijken misschien op het ongetrainde oog, maar de waarheid is dat sommige veel beter zijn afgestemd op de behoeften van onze zoemende vrienden dan andere. Bijvriendelijke planten worden gekenmerkt door hun hoge nectar- en stuifmeelgehalte en hun wijd open bloemen. Vrouwenmantels zijn bijvriendelijke planten.