Verzorging en bemesting van vlierbessen [Gebruiksaanwijzing]

De vlier is een populaire struik die in veel tuinen wordt geplant. Het is relatief gemakkelijk te verzorgen en vereist weinig kunstmest. Als u echter wilt dat uw vlierbessenstruik goed gedijt en veel bloemen produceert, moet u hem regelmatig bemesten.

Kenmerken

  • groei hoogte: van 100cm tot 400cm
  • groei breedte: van 200cm tot 300cm
  • bloem kleur: groen, geel, wit
  • hoogtijdagen: april tot mei
  • Plaats: zonnig tot halfschaduw
  • Vloer: zanderig tot leemachtig
  • bodemvocht: vers tot vochtig
  • Kalk tolerantie: gevoelig voor kalk
  • Nutriënten hoeveelheid: voedzaam
  • Giftig?: niet giftig
  • Bijvriendelijk?: bij vriendelijke plant

Lees meer over het planten van vlierbessenstruiken en het snoeien van vlierbessenstruiken.

Hoe vaak moet je vlierbessenstruiken water geven?

Vlier (Sambucus) is een plantengeslacht binnen de muskuskruidfamilie. Er zijn ongeveer 20 soorten gevonden in de gematigde en subtropische streken van Europa, Azië en Noord-Amerika. Ze groeien als struik of boom met witte tot lichtgele bloemen. De vruchten zijn zwart tot blauwzwart van kleur en kunnen verwerkt worden tot jam, siroop of wijn. Vlierbessenstruiken mogen slechts in beperkte mate worden bewaterd, omdat de loofboom zijn waterbehoefte meestal zelf regelt.

Wanneer moet je vlierbessenstruiken bemesten?

Vlierbessenstruiken moeten royaal worden verrijkt met compost en hoornkrullen als onderdeel van de aanplant. Leg een laag brandnetelbladeren onder het substraat. Breng in het voorjaar compost, stalmest of soortgelijke organische mest aan als jaarlijkse aanloopmest.

Hoe vaak moet je vlierbessenstruiken bemesten?

Vlierbessenstruiken moeten elk voorjaar worden bemest. Een ideale bemesting bestaat uit compost, mest of guano. Stikstofrijke plantenmest is ook erg nuttig voor vlierbessenstruiken.

Welke meststof is geschikt voor vlierbessenstruiken?

Vlierstruiken hebben een goede bemesting nodig om snel en gezond te groeien. Zwarte vlier moet worden gemengd met hoornkrullen of compost, of begin met een samengestelde organische meststof. Als je hem in je tuin plant, is er veel mest nodig.

Nog meer mooie planten voor in je tuin:

Kun je gedroogde vlierbessenstruiken redden?

Bij het planten van zwarte vlier in uw tuin is veel mest nodig. Gebruik hiervoor rijpe compost met hoornkrullen of een organische universele meststof. Je kunt een uitgedroogde zwarte vlierstruik ook redden door hem te bemesten met hoornkrullen, compost of organische universele meststof. Hierdoor kan de plant zich snel en gezond ontwikkelen.

FAQ

Zijn vlierbessenstruiken kalktolerant?

Bodem-pH is een maat voor de zuurgraad of alkaliteit. Een neutrale pH wordt als evenwichtig beschouwd, terwijl een pH onder 7 als zuur wordt beschouwd en een pH boven 7 als alkalisch. Veel planten hebben neutrale of licht alkalische grond nodig om te gedijen. Vlierstruiken zijn gevoelig voor kalk.

Zijn vlierbessenstruiken giftig?

Bepaalde planten kunnen giftig zijn als ze worden ingeslikt, en contact met de huid kan ook irritatie of allergische reacties veroorzaken. Vlierbessenstruiken zijn niet giftig.

Zijn vlierbessenstruiken bijenvriendelijk?

Bijvriendelijke planten zijn niet altijd bijvriendelijk. Veel bloemen lijken misschien op het ongetrainde oog, maar de waarheid is dat sommige veel beter zijn afgestemd op de behoeften van onze zoemende vrienden dan andere. Bijvriendelijke planten worden gekenmerkt door hun hoge nectar- en stuifmeelgehalte en hun wijd open bloemen. Vlierbessenstruiken zijn bijvriendelijke planten.