Kattenkruid verzorgen en bemesten [Gebruiksaanwijzing]

Kattenkruid, ook wel Nepeta cataria genoemd, is een populaire plant voor katten. De plant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook erg handig bij de verzorging van je kat. Catnip bevat essentiële oliën die de gezondheid van uw kat helpen ondersteunen. De plant is ook een natuurlijk insectenwerend middel en kan helpen huisdieren weg te houden van vervelende insecten.

Kenmerken

  • groei hoogte: van 60cm tot 90cm
  • bloem kleur: violet, wit
  • hoogtijdagen: juli tot augustus
  • Plaats: zonnig
  • Vloer: rotsachtig tot leemachtig
  • bodemvocht: droog tot vers
  • Kalk tolerantie: limoen liefhebbend
  • Nutriënten hoeveelheid: matig voedzaam
  • Giftig?: niet giftig
  • Bijvriendelijk?: bij vriendelijke plant

Lees meer over het planten van kattenkruid en het snoeien van kattenkruid.

Hoe vaak moet je kattenkruid water geven?

Kattenkruid is een populaire tuinplant omdat het relatief gemakkelijk te verzorgen is. De meeste soorten hebben zelden water nodig en kunnen daarom ook in hete zomers goed gedijen. Als de droogte echter aanhoudt, moet kattenkruid regelmatig worden bewaterd om te voorkomen dat de plant uitdroogt. Groenbladige soorten kattenkruid hebben daarentegen vaker water nodig dan grijs liggende planten. Over het algemeen is kattenkruid echter een winterharde en ongecompliceerde plantensoort die zelfs beginnende tuiniers gemakkelijk kunnen kweken.

Wanneer moet je kattenkruid bemesten?

Kattenkruid is een populaire plant voor tuinen en balkons omdat het relatief gemakkelijk te verzorgen is. Desalniettemin moeten ze om de 3-5 jaar worden verjongd door deling om de overvloed aan bloemen te behouden. Zelfs een beetje mest in de lente is niet schadelijk voor het kattenkruid – het is het beste om het te voorzien van wat compost.

Hoe vaak moet je kattenkruid bemesten?

Catnip is een winterharde plant en hoeft niet bemest te worden. Het is echter niet schadelijk voor de groenbladige plantensoorten om ze in het voorjaar van wat compost te voorzien. Dit geeft haar de voedingsstoffen die ze nodig heeft voor een krachtige groei. De meeste tuinliefhebbers en hoveniers bemesten hun kattenkruidplanten 1-2 keer per jaar in de lente of zomer.

Welke meststof is geschikt voor kattenkruid?

Catnip is een populaire tuinplant die niet veel onderhoud of bemesting nodig heeft. Regelmatige bemesting is niet nodig, alleen compost kan in de grond worden verwerkt. Groenbladig kattenkruid heeft weinig stikstof nodig en mag daarom slechts spaarzaam worden bemest. Een snoeibeurt van de plant kan worden aanbevolen om ongecontroleerde verspreiding in het bed te voorkomen.

Nog meer mooie planten voor in je tuin:

Kan opgedroogd kattenkruid worden gered?

In de meeste gevallen kan uitgedroogd kattenkruid weer tot leven worden gewekt door het in vochtige grond te plaatsen en regelmatig water te geven. Stikstof is niet essentieel voor de plant, maar compost kan wel aan de grond worden toegevoegd. Om te voorkomen dat de munt zich in het bed verspreidt, is het raadzaam om deze regelmatig terug te knippen.

FAQ

Zijn kattenkruid kalktolerant?

Bodem-pH is een maat voor de zuurgraad of alkaliteit. Een neutrale pH wordt als evenwichtig beschouwd, terwijl een pH onder 7 als zuur wordt beschouwd en een pH boven 7 als alkalisch. Veel planten hebben neutrale of licht alkalische grond nodig om te gedijen. Kattenkruid is gek op limoen.

Zijn kattenkruid giftig?

Bepaalde planten kunnen giftig zijn als ze worden ingeslikt, en contact met de huid kan ook irritatie of allergische reacties veroorzaken. Kattenkruid is niet giftig.

Zijn kattenkruiden bijenvriendelijk?

Bijvriendelijke planten zijn niet altijd bijvriendelijk. Veel bloemen lijken misschien op het ongetrainde oog, maar de waarheid is dat sommige veel beter zijn afgestemd op de behoeften van onze zoemende vrienden dan andere. Bijvriendelijke planten worden gekenmerkt door hun hoge nectar- en stuifmeelgehalte en hun wijd open bloemen. Catnips zijn bijvriendelijke planten.