Snoepjes snijden: daar moet je op letten [Anleitung]

De Afrikaanse lelie (Spathiphyllum wallisii) is een populaire kamerplant, gewaardeerd om zijn mooie, grote bloemen. De bloemen kunnen wit, geel of groen zijn en verschijnen op lange stelen. De plant zelf is een meerjarige, kruidachtige struik afkomstig uit de tropen. Afrikaanse lelies moeten regelmatig worden gesnoeid om bossig en gezond te blijven. De beste tijd om te snoeien is in het voorjaar, voordat de plant weer uitloopt. Op dit punt moeten alle vervaagde bloeiwijzen worden verwijderd. De plant kan ook met een derde worden ingekort om hem te verjongen.

Kenmerken

 • groei hoogte: 15cm – 30cm
 • groei breedte: 15cm – 40cm
 • bloem kleur: Wit
 • hoogtijdagen: april mei
 • Plaats: Zon tot halfschaduw
 • Vloer: rotsachtig, leemachtig
 • bodemvocht: droog, matig droog
 • Kalk tolerantie: kalk tolerant
 • Nutriënten hoeveelheid: matig voedzaam
 • Giftig?: niet giftig

Leer meer over het planten van candytufts en het verzorgen en bemesten van candytufts.

Waarom zou je candytufts snijden?

In de zomer, wanneer de eerste bloei voorbij is, moet je candytufts snijden. Door deze snoei wordt de plant sterk gestimuleerd om nieuwe scheuten te maken en komen er nieuwe bloemknoppen bij.

Instructies: Hoe candytufts snijden?

 1. Zoek een mooie candytuft die je wilt knippen.
 2. Plaats ze voorzichtig op een tafel of een ander vlak oppervlak waar u comfortabel kunt werken.
 3. Snijd met een mes of schaar de steel van de bloem zo dicht mogelijk bij de knop – maar pas op dat je de knop niet beschadigt!
 4. Neem de schaar en knip diagonaal over de kop van de bloem om 1/8 inch (ongeveer 3 mm) van de rand van de kop af te knippen; hierdoor kan er meer water in de stengel stromen en wordt later in het arrangement snijwonden voorkomen. Dit is vooral belangrijk om op te merken als je variëteiten met een lange steel hebt.

Wanneer moet je candytufts snijden?

In het voorjaar, nadat de laatste vorstdagen voorbij zijn, moet je snoepjes snijden. Hiervoor verwijder je radicaal gedroogde en dode plantendelen. De plant wordt dan teruggesnoeid tot ongeveer 10 cm boven de grond – indien nodig kan in februari een corrigerende snoei worden uitgevoerd.

Kun je candytufts radicaal trimmen?

Ja, je kunt candytufts radicaal terugsnoeien. Dit is vooral aan te raden in het voorjaar, wanneer de plant nieuwe scheuten vormt en zo goed groeit. Knip hiervoor de candytuft ongeveer 10 cm boven de grond terug! Zelfs als u de plant in de herfst snijdt, kunt u – indien nodig – in februari een corrigerende snede uitvoeren.

Nog mooiere planten voor in je tuin:

FAQ

Zijn candytufts kalktolerant?

Bodem-pH geeft aan hoe zuur of alkalisch het is. Een neutrale pH is ongeveer 7, terwijl een pH lager dan 7 als zuur wordt beschouwd en een pH boven 7 als alkalisch. De meeste planten geven de voorkeur aan neutrale of licht alkalische grond, omdat dit de beste omstandigheden biedt voor hun groei. Candytufts zijn kalktolerant.

Zijn candytufts giftig?

Bepaalde planten kunnen giftig zijn als ze worden ingeslikt, en contact met de huid kan ook irritatie of allergische reacties veroorzaken. Candytufts zijn niet giftig.