Rode aalbessen verzorgen en bemesten [Gebruiksaanwijzing]

In dit artikel laten we je zien hoe je je rode aalbessen kunt bemesten en verzorgen zodat ze je elk jaar weer van veel heerlijke bessen voorzien. Rode aalbessen zijn een populaire aalbes en zijn zowel geschikt voor verse consumptie als voor het maken van jam en gelei. Omdat ze relatief weinig eisen stellen, kunnen ze gemakkelijk worden gekweekt door zowel beginnende als gemiddelde kwekers.

Kenmerken

 • groei hoogte: van 150cm tot 250cm
 • groei breedte: van 150cm tot 200cm
 • bloem kleur: rood Wit
 • hoogtijdagen: april tot mei
 • Plaats: zonnig tot halfschaduw
 • Vloer: zanderig tot leemachtig
 • bodemvocht: vers tot matig vochtig
 • Kalk tolerantie: kalk tolerant
 • Nutriënten hoeveelheid: voedzaam
 • Giftig?: niet giftig
 • Bijvriendelijk?: bij vriendelijke plant

Lees meer over het planten van rode aalbessen en het snoeien van rode aalbessen.

Hoe vaak moet je rode aalbessen water geven?

Rode aalbessen zijn een populaire keuze voor tuinliefhebbers en hoveniers. De struiken gedijen meestal goed als ze regelmatig worden bewaterd. Maar hoe vaak moet je de planten eigenlijk water geven? De beste tijd om rode bessen water te geven is vroeg in de ochtend. Hierdoor kunnen de planten het water de hele dag opnemen en laten verdampen voordat de avond valt. Het is ook aan te raden om geen water direct op het blad of de stengel van de plant te spatten, omdat dit gemakkelijk kan beschadigen. Dus als er niet veel regen is, is het over het algemeen aan te raden om de rode bessenstruiken minstens één keer per week gedeeltelijk met een beetje water te potten – afhankelijk van de temperatuur natuurlijk meer of minder h vaak..

Wanneer moet je rode aalbessen bemesten?

Krenten moeten in het vroege voorjaar worden bemest voordat ze ontkiemen. Verdere bemesting wordt uitgevoerd in april en mei. Brandnetelmest, die u eenvoudig zelf kunt maken, is zeer geschikt.

Hoe vaak moet je rode aalbessen bemesten?

De bes moet worden bemest bij het planten en vervolgens jaarlijks in het voorjaar voordat de bladeren ontkiemen. De plant kan worden bemest tot vruchtvorming. De laatste tijd van het jaar bemest je ze voor de winterslaap.

Welke meststof is geschikt voor rode aalbessen?

Rode aalbessen hebben een goede en constante toevoer van voedingsstoffen nodig. Je kunt de bessenstruiken bemesten met rotte mest, die in de herfst op het oppervlak wordt uitgestrooid. Ook voor rode aalbessen zijn hoorn- of brandnetelmest geschikt als natuurlijke meststof.

Nog meer mooie planten voor in je tuin:

Kun je gedroogde rode bessen bewaren?

Rode aalbessen (Ribes rubrum) zijn een populaire bes die in de meeste tuinen voorkomt. De vruchten worden vaak gebruikt voor jam en gelei of puur gegeten. Helaas kan het altijd voorkomen dat de krenten opdrogen voordat je ze kunt oogsten. Maar is er een manier om ze te redden? Als u merkt dat uw rode bessen droog en hard zijn geworden, moet u ze onmiddellijk uit de struik plukken. Want hoe langer de bessen aan de struik blijven, hoe groter de kans dat schimmels of andere ziektes binnenkomen en zich verspreiden. Het is waar dat gedroogde aalbessen nog goed kunnen smaken, dus er is een goede kans van slagen bij de zwellingsdruppels en de bessen zijn nog eetbaar; Talrijke tuinexperts adviseren echter dat deze procedure gebaseerd is op de hoeveelheid inspanning en niet in verhouding staat tot de opbrengst.

FAQ

Zijn rode bessen limoen tolerant?

Bodem-pH is een maat voor de zuurgraad of alkaliteit. Een neutrale pH wordt als evenwichtig beschouwd, terwijl een pH onder 7 als zuur wordt beschouwd en een pH boven 7 als alkalisch. Veel planten hebben neutrale of licht alkalische grond nodig om te gedijen. Rode aalbessen zijn limoentolerant.

Zijn rode bessen giftig?

Bepaalde planten kunnen giftig zijn als ze worden ingeslikt, en contact met de huid kan ook irritatie of allergische reacties veroorzaken. Rode aalbessen zijn niet giftig.

Zijn rode bessen bijenvriendelijk?

Bijvriendelijke planten zijn niet altijd bijvriendelijk. Veel bloemen lijken misschien op het ongetrainde oog, maar de waarheid is dat sommige veel beter zijn afgestemd op de behoeften van onze zoemende vrienden dan andere. Bijvriendelijke planten worden gekenmerkt door hun hoge nectar- en stuifmeelgehalte en hun wijd open bloemen. Rode aalbessen zijn bijvriendelijke planten.