De kerstroos verzorgen en bemesten [Gebruiksaanwijzing]

De kerstroos, ook wel de avens genoemd, is een populaire potplant die zowel binnen als buiten gekweekt kan worden. Kerstrozen zijn relatief gemakkelijk te verzorgen en hebben weinig bemesting en verzorging nodig. In dit artikel leggen we uit hoe je een kerstroos bemest en verzorgt.

Kenmerken

  • groei hoogte: van 10 cm tot 30 cm
  • groei breedte: van 0 cm tot 0 cm
  • bloem kleur: roze, wit
  • hoogtijdagen: november tot december
  • Plaats: gedeeltelijk in de schaduw tot in de schaduw
  • Vloer: zanderig tot leemachtig
  • bodemvocht: matig droog tot matig vochtig
  • Kalk tolerantie: limoen liefhebbend
  • Nutriënten hoeveelheid: voedzaam
  • Giftig?: zeer giftig
  • Bijvriendelijk?: bij vriendelijke plant

Lees meer over het planten van kerstrozen en het snoeien van kerstrozen.

Hoe vaak moet je kerstrozen water geven?

De kerstroos is een plant die niet van wateroverlast houdt. Daarom moeten ze worden bewaterd als het lange tijd buiten niet heeft geregend. Anders is water geven alleen nodig als het in de zomer of winter erg droog is.

Wanneer moet je kerstrozen bemesten?

Kerstrozen moeten twee keer per jaar worden bemest, namelijk aan het begin van de bloei en opnieuw in de nazomer. Hoornkrullen, compost of andere organische meststoffen zijn ideaal.

Hoe vaak moet je kerstrozen bemesten?

Kerstrozen dienen twee keer per jaar te worden bemest met organisch materiaal om fouten in de zorg te voorkomen. Koemestkorrels of hoornkrullen en steenmeel werken hier goed voor. De eerste bemesting vindt plaats tijdens de bloeiperiode – bij voorkeur in februari.

Welke meststof is geschikt voor kerstrozen?

Kerstrozen hebben twee keer per jaar kunstmest nodig om goed te gedijen. Koemestkorrels, hoornkrullen of steenstof zijn hiervoor het meest geschikt en dienen al in februari op de planten te worden aangebracht.

Nog meer mooie planten voor in je tuin:

Zijn opgedroogde kerstrozen nog te redden?

Het kan moeilijk zijn om gedroogde kerstrozen nieuw leven in te blazen. Maar met een beetje geduld en de juiste voedingsstoffen is het mogelijk om ze weer in bloei te krijgen. Eerst moet je de planten voldoende bemesten – bij voorkeur met koemestkorrels of hoornkrullen en steenmeel. Dit moet ongeveer twee keer per jaar gebeuren, één keer tijdens de bloeiperiode in februari en nog een keer later in het seizoen. Als de planten nog niet helemaal zijn opgedroogd, kun je proberen ze op een warme plek weer tot leven te wekken, bijvoorbeeld door een bel over de potplant te plaatsen of hem een ​​aantal dagen in bad te doen.

FAQ

Zijn kerstrozen limoentolerant?

Bodem-pH is een maat voor de zuurgraad of alkaliteit. Een neutrale pH wordt als evenwichtig beschouwd, terwijl een pH onder 7 als zuur wordt beschouwd en een pH boven 7 als alkalisch. Veel planten hebben neutrale of licht alkalische grond nodig om te gedijen. Kerstrozen houden van limoen.

Zijn kerstrozen giftig?

Bepaalde planten kunnen giftig zijn als ze worden ingeslikt, en contact met de huid kan ook irritatie of allergische reacties veroorzaken. Kerstrozen zijn zeer giftig.

Zijn kerstrozen bijvriendelijk?

Bijvriendelijke planten zijn niet altijd bijvriendelijk. Veel bloemen lijken misschien op het ongetrainde oog, maar de waarheid is dat sommige veel beter zijn afgestemd op de behoeften van onze zoemende vrienden dan andere. Bijvriendelijke planten worden gekenmerkt door hun hoge nectar- en stuifmeelgehalte en hun wijd open bloemen. Kerstrozen zijn bijvriendelijke planten.