Rabarber snijden: daar moet je op letten [Anleitung]

Boerenjasmijn is een populaire plant die vaak wordt aangetroffen in tuinen en op terrassen. De plant bloeit van juni tot augustus en kan tot drie meter hoog worden. Het snoeien van boerenjasmijn is belangrijk om de plant in vorm te houden en de groei te reguleren. Als je de jasmijn van de boer op de juiste manier snijdt, kun je ook het volgende seizoen uitkijken naar een rijke bloei.

Lees meer over het planten van rabarberplanten en het verzorgen en bemesten van rabarberplanten.

Waarom moet je rabarberplanten snoeien?

Rabarber is een zeer winterharde plant en kan zowel in de tuin als in potten gekweekt worden. De eerste bloemen verschijnen meestal in mei of juni, afhankelijk van waar de plant staat. Zodra rabarber bloeit, moet je de knoppen verwijderen, omdat ze de plant veel energie beroven. De zure stengels kunnen worden geoogst tot en met Sint-Jansdag op 24 juni – daarna produceert rabarber meer oxaalzuur, wat in hoge doses nierbeschadiging kan veroorzaken.

Gebruiksaanwijzing: Hoe rabarberplanten snoeien?

  1. Eerst moet je de rabarberstelen van het bed plukken en zorgvuldig wassen om vuil en zand te verwijderen.
  2. Gebruik vervolgens een mes of een snoeischaar om de droge uiteinden van de stengels af te snijden – deze delen van de rabarber kunnen oneetbaar zijn.
  3. Rabarber wordt alleen in het voorjaar (april tot juni) geoogst. De tijd hiervoor is beperkt: hoe langer je wacht, hoe meer suiker migreert naar het bladgebied, waardoor het een overdreven zoetheid krijgt

Wanneer moet je rabarberplanten snoeien?

De beste tijd om rabarber te verdelen is in de herfst, zodra de eerste bladeren geel worden. Je kunt de bladstengels net boven het maaiveld afsnijden en de vlezige wortelstokken verdelen met een scherpe schop.

Kun je rabarberplanten radicaal snoeien?

Ja, je kunt rabarberplanten radicaal snoeien. Wel moet je van te voren weten dat de plant hierdoor wat verzwakt en dat het even kan duren voordat deze weer hersteld is. Als je de rabarber echter goed snijdt, is dit geen probleem en komt de plant al snel heel terug.

Nog mooiere planten voor in je tuin:

FAQ