Lelies knippen: daar moet je op letten [Anleitung]

Valse jasmijn (Jasminum polyanthum) is een populaire sierplant voor huizen en tuinen. De plant is relatief gemakkelijk te verzorgen en te snoeien. Wel moet je op een paar dingen letten zodat je de plant niet beschadigt. In dit artikel leggen we uit hoe je valse jasmijn op de juiste manier snijdt.

Leer meer over het planten van Afrikaanse lelies en het verzorgen en bemesten van Afrikaanse lelies.

Waarom zou je Afrikaanse lelies snoeien?

Er zijn een paar redenen om Afrikaanse lelies te snoeien. Verwijder eerst de hele bloemstengel van uitgebloeide bloemen. Dit bevordert niet alleen het uiterlijk, maar ook de vorming van nieuwe bloemen en voorkomt tegelijkertijd dat de Afrikaanse lelies elkaar kruisen. Trim ook regelmatig dode of dode scheuten en verwelkte bladeren – dit verbetert niet alleen het uiterlijk van de plant, maar is ook belangrijk voor de algehele groei en gezondheid.

Gebruiksaanwijzing: Hoe Afrikaanse lelies snijden?

  1. Verwijder alle dode of stervende bladeren van de plant. Gebruik een scherpe, schone schaar om ze aan de basis van de stengel af te knippen.
  2. Snoei lange, langbenige scheuten terug om nieuwe groei en een vollere plantvorm aan te moedigen. Snijd net boven de bladknoop (het punt op de stengel waar de bladeren groeien).
  3. Als je klaar bent met snoeien, geef je je Afrikaanse lelie goed water en bemest je indien nodig volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Wanneer moet je Afrikaanse lelies snijden?

Afrikaanse lelies hoeven over het algemeen niet te worden gesneden. De enige uitzondering is wanneer de bloemen verwelken – in dat geval moet u de hele stengel verwijderen. Deze maatregel is niet alleen voor de optiek, maar bevordert ook de vorming van nieuwe bloemen en voorkomt dat de Afrikaanse lelies elkaar kruisen.

Kun je Afrikaanse lelies radicaal snoeien?

De verzorging van de Afrikaanse lelie: knippen of niet? De Afrikaanse lelie (agapanthus) kan in dit land meestal alleen als kuipplant worden gekweekt, maar heeft over het algemeen niet veel verzorging nodig. Een snoei in de zin van een maximale grootte heeft bij deze plantensoort eigenlijk geen zin. Toch zijn er momenten waarop je de Afrikaanse lelie radicaal moet snoeien – en met goede reden. Bijvoorbeeld als de plant erg kaal is of zelfs afsterft. In dit geval is het enige dat vaak helpt een massale snoei van alle scheuten tot ongeveer 10 cm boven de grond, zodat de Afrikaanse lelie kan herstellen en weer kan uitlopen

Nog mooiere planten voor in je tuin:

FAQ