Japanse esdoorn verzorgen en bemesten [Anleitung]

De meeste Japanse esdoorns (Acer palmatum) zijn relatief gemakkelijk te verzorgen. Ze hebben echter voldoende voedingsstoffen nodig om optimale groei- en bloeiomstandigheden te garanderen. Hiervoor dient u de boom jaarlijks te bemesten. Lees hier hoe je dit het beste kunt doen.

Kenmerken

  • groei hoogte: van 300cm tot 500cm
  • groei breedte: van 300cm tot 600cm
  • bloem kleur: rood
  • hoogtijdagen: april tot mei
  • Plaats: zonnig tot halfschaduw
  • Vloer: zanderig tot leemachtig
  • bodemvocht: vers tot matig vochtig
  • Kalk tolerantie: gevoelig voor kalk
  • NutriĆ«nten hoeveelheid: matig voedzaam
  • Giftig?: niet giftig

Leer meer over het planten van Japanse esdoorns en het snoeien van Japanse esdoorns.

Hoe vaak moet je Japanse esdoorns water geven?

Japanse esdoorns moeten regelmatig worden bewaterd, bij voorkeur ’s morgens of’ s avonds. Wateroverlast moet worden vermeden en er mogen slechts kleine hoeveelheden water worden gebruikt, anders kan de boom gemakkelijk worden beschadigd. Als het in de zomer extreem heet is, kan het ook twee keer per dag worden bewaterd. Gietwater moet altijd direct onder de boomkruin (wortelschijf) in de grond stromen.

Wanneer moet je Japanse esdoorns bemesten?

De Japanse esdoorn is een prachtige, uitgestrekte boom die in het voorjaar begint te groeien. Tussen april en mei is het tijd om de boom van voedingsstoffen te voorzien. Gebruik hiervoor langdurige meststoffen zodat de voedingsstoffen niet direct opgebruikt zijn, maar over een langere periode vrij kunnen komen.

Hoe vaak moet je Japanse esdoorns bemesten?

Als je een Japanse esdoorn in je tuin plant, hoef je hem niet echt te bemesten – mits de grond voldoende voedselrijk is. Wil je echter aan de veilige kant zitten, of is de grond in jouw omgeving wat arm aan voedingsstoffen, dan raden we aan om aan het begin van het groeiseizoen te bemesten met organische mest. Een dergelijke bemesting is volledig voldoende en absoluut aan te raden voor de normale tuingrond.

Welke meststof is geschikt voor Japanse esdoorns?

Japanse esdoorns hebben een meststof nodig met een bepaalde zuurgraad. Koffiedik is het huismiddeltje dat optimaal is voor de Japanse esdoorns.

Nog meer mooie planten voor in je tuin:

Kunnen dode Japanse esdoorns worden gered?

Bemesten met koffiedik is een goede manier om voor de Japanse esdoorn te zorgen. Omdat de zuurgraad in het koffiedik overeenkomt met de pH-waarde van de boom, kan deze er optimaal mee worden gevoed.

FAQ

Zijn Japanse esdoorns kalktolerant?

Bodem-pH is een maat voor de zuurgraad of alkaliteit. Een neutrale pH wordt als evenwichtig beschouwd, terwijl een pH onder 7 als zuur wordt beschouwd en een pH boven 7 als alkalisch. Veel planten hebben neutrale of licht alkalische grond nodig om te gedijen. Japanse esdoorns zijn gevoelig voor kalk.

Zijn Japanse esdoorns giftig?

Bepaalde planten kunnen giftig zijn als ze worden ingeslikt, en contact met de huid kan ook irritatie of allergische reacties veroorzaken. Japanse esdoorns zijn niet giftig.