De tulp verzorgen en bemesten [Anleitung]

De tulp is een populaire sierplant die in veel tuinen en terrassen voorkomt. Het bemesten en verzorgen van de tulp is relatief eenvoudig en kost weinig tijd en moeite. Tulpen hebben een humusrijke, goed doorlatende grond nodig en moeten regelmatig worden bewaterd en bemest. In de herfst moeten de tulpenbollen worden opgegraven en gedroogd.

Kenmerken

  • groei hoogte: van 30cm tot 70cm
  • bloem kleur: geel, oranje, rood, roze, veelkleurig
  • hoogtijdagen: april tot juni
  • Plaats: zonnig tot halfschaduw
  • Vloer: zanderig
  • bodemvocht: matig droog tot matig vochtig
  • Kalk tolerantie: gevoelig voor kalk
  • NutriĆ«nten hoeveelheid: voedzaam

Lees meer over het planten van tulpen en het snoeien van tulpen.

Hoe vaak moet je tulpen water geven?

De waterbehoefte van tuintulpen kan meestal worden opgevangen door regen. Gebruik een gieter alleen als deze lang droog staat. Geef langzaam water en alleen totdat de grond geen vocht meer opneemt. Tulpen op pot hebben alleen water nodig als de grond droog aanvoelt.

Wanneer moet je tulpen bemesten?

Herfst of lente – dit is het moment waarop u uw tulpen het beste kunt bemesten. Om ervoor te zorgen dat de planten de mest goed kunnen opnemen, moet deze voor het uitlopen door de grond beschikbaar worden gesteld. Het is daarom ideaal om in de herfst of het vroege voorjaar te bemesten en zo de tulpvriendelijke micro-organismen in de bodem te stimuleren.

Hoe vaak moet je tulpen bemesten?

Tulpen moeten voor en tijdens de voorjaarsbloei regelmatig worden bemest. Dit is de beste manier om de tulpen te ondersteunen. Werk eenvoudig elke twee weken een overwegend organische meststof licht in de grond.

Welke meststof is geschikt voor tulpen?

Zoals alle planten hebben tulpen kunstmest nodig om te gedijen. Ze hebben echter relatief weinig stikstof nodig in vergelijking met andere plantensoorten en mogen daarom niet worden voorzien van meststoffen met een hoog stikstofgehalte. In dit geval zijn een zwakke toepassing van minerale meststoffen of gedeponeerde, gecomposteerde mest evenals bladaarde of bastmulch het meest geschikt – deze laatste bevatten echter meestal geen stikstof.

Nog meer mooie planten voor in je tuin:

Zijn verdroogde tulpen nog te redden?

Tulpen hebben kunstmest nodig, maar het zijn geen zware eters. Afgewerkte minerale meststoffen mogen niet meer dan 5% stikstof bevatten. Voor tulpen zijn lichte doses gedeponeerde, gecomposteerde mest, bladaarde of bastmulch beter geschikt.

FAQ

Zijn tulpen kalktolerant?

Bodem-pH is een maat voor de zuurgraad of alkaliteit. Een neutrale pH wordt als evenwichtig beschouwd, terwijl een pH onder 7 als zuur wordt beschouwd en een pH boven 7 als alkalisch. Veel planten hebben neutrale of licht alkalische grond nodig om te gedijen. Tulpen zijn gevoelig voor kalk.