Ilex . onderhouden en bemesten [Anleitung]

Ilex, ook wel hulst genoemd, is een plantensoort die behoort tot de familie van de Aquifoliaceae. Oorspronkelijk komt het uit Europa, Azië en Noord-Amerika. Het is nu te vinden in veel andere regio’s van de wereld. De plant groeit als struik of kleine boom en kan tot 15 meter hoog worden. Ilex is een groenblijvende plant, wat betekent dat hij het hele jaar door zijn blad behoudt. Hulstbladeren zijn donkergroen en glanzend. Kleine, witte bloemen verschijnen in de herfst en eindigen in kleine, gele of rode bessen in het voorjaar.

Kenmerken

  • groei hoogte: van 300 cm tot 1000 cm
  • groei breedte: van 300cm tot 600cm
  • bloem kleur: Wit
  • hoogtijdagen: mei tot juni
  • Plaats: zonnig tot schaduwrijk
  • Vloer: zanderig tot leemachtig
  • bodemvocht: vers tot vochtig
  • Kalk tolerantie: gevoelig voor kalk
  • Nutriënten hoeveelheid: voedzaam
  • Giftig?: zeer giftig

Lees meer over het planten van hulstplanten en het snoeien van hulstplanten.

Hoe vaak moet je Ilex planten water geven?

Ilex crenata Donkergroen moet regelmatig worden bewaterd, bij voorkeur met regenwater. Wateroverlast moet worden vermeden en het wortelstelsel mag niet uitdrogen.

Wanneer moet je Ilex planten bemesten?

De meeste Ilex-soorten zijn niet veeleisend en robuust. Chemische meststoffen zijn niet absoluut noodzakelijk, het is voldoende als u in het voorjaar een slow-release meststof toedient – maar slechts in de helft van de dosering. Beter dan commerciële meststoffen is compost van goede kwaliteit of hoornkrullen, licht in de grond verwerkt.

Hoe vaak moet je Ilex planten bemesten?

Ilex crenata, ook wel de Japanse hulst genoemd, is een zeer zuinige plant en heeft daarom weinig bemesting nodig. De meeste tuinliefhebbers en hobbytuinders bemesten hun crenatas slechts 1-2 keer per jaar.

Welke meststof is geschikt voor Ilex planten?

Ilex planten hebben geen kunstmest nodig. Een langdurige meststof kan in het voorjaar worden toegepast, maar alleen in de helft van de dosis. Rijpe compost, die u in het voorjaar licht in de grond moet werken, is meer geschikt als meststof. Hoornkrullen zijn ook een goede vervanger van Ilex crenata.

Nog meer mooie planten voor in je tuin:

Kun je uitgedroogde Ilex-planten redden?

Chemische meststoffen zijn niet nodig om Ilex crenata te bemesten. Indien nodig kunt u in het voorjaar een langdurige meststof toedienen, maar alleen in de helft van de dosis. Rijpe compost of hoornkrullen, die je lichtjes in de grond moet werken, zijn beter geschikt als meststof.

FAQ

Zijn Ilex planten kalktolerant?

Bodem-pH is een maat voor de zuurgraad of alkaliteit. Een neutrale pH wordt als evenwichtig beschouwd, terwijl een pH onder 7 als zuur wordt beschouwd en een pH boven 7 als alkalisch. Veel planten hebben neutrale of licht alkalische grond nodig om te gedijen. Ilex planten zijn gevoelig voor kalk.

Zijn Ilex-planten giftig?

Bepaalde planten kunnen giftig zijn als ze worden ingeslikt, en contact met de huid kan ook irritatie of allergische reacties veroorzaken. Ilex-planten zijn zeer giftig.