Geraniums verzorgen en bemesten [Gebruiksaanwijzing]

De geranium is een populaire tuinplant omdat hij makkelijk te verzorgen is en lang bloeit. Voor het beste resultaat moet u ze regelmatig bemesten en verzorgen. Dit artikel geeft tips voor de optimale bemesting en verzorging van geraniums.

Kenmerken

  • groei hoogte: van 25 cm tot 50 cm
  • bloem kleur: rood, roze, wit, veelkleurig
  • hoogtijdagen: april tot juli
  • Plaats: zonnig tot off-sun
  • Vloer: zanderig tot leemachtig
  • bodemvocht: vers tot matig vochtig
  • Kalk tolerantie: kalk tolerant
  • Nutriënten hoeveelheid: voedzaam

Lees meer over het planten van geraniums en het snoeien van geraniums.

Hoe vaak moet je geraniums water geven?

Geraniums zijn prachtige bloemen die in veel tuinen te vinden zijn. Ze hebben regelmatig water nodig en moeten daarom minimaal één keer per week worden bewaterd. Vooral bij rechtopstaande en Engelse geraniums is het belangrijk om het blad niet te nat te maken – dit bevordert rot. Daarom is het beter om de planten een keer grondig water te geven en daarna af te tappen dan elke dag een beetje

Wanneer moet je geraniums bemesten?

Geraniums houden van een zonnige plek en moeten regelmatig worden bewaterd. Buiten is losse, voedselrijke grond ideaal voor geraniums. Tuinaarde uit de handel is meestal voldoende omdat er meststoffen in zitten. Aan het begin van de groeiperiode in het voorjaar kunt u de plant bemesten met compost of hoornkrullen om de grond los te maken. Als het in de zomer erg droog is, kunnen geraniums ook worden bemest om verdamping te voorkomen (bijvoorbeeld bij brandnetelmest).

Hoe vaak moet je geraniums bemesten?

Geraniums zijn zware eters en hebben daarom regelmatig mest nodig. Een goed tijdsbestek hiervoor is eenmaal per week vloeibare mest of het geven van slow release mestballen (3 per plant) bij het planten. Op deze manier worden de geraniums het hele seizoen van voldoende voedingsstoffen voorzien.

Welke meststof is geschikt voor geraniums?

Geraniums worden het best bemest met rijpe compost en hoornkrullen of hoornmeel. Deze twee stoffen zorgen voor een langdurige toevoer van voedingsstoffen naar de planten. Als alternatief kunt u uw geraniumzaailingen ook planten in geraniumgrond die al is bemest.

Nog meer mooie planten voor in je tuin:

Kun je gedroogde geraniums bewaren?

Geraniums kunnen het beste worden bemest met een langdurige meststof zoals rijpe compost in combinatie met hoornkrullen of hoornmeel wanneer ze worden geplant of verpot. Als alternatief kunt u uw planten in geraniumaarde plaatsen. Regelmatig water geven en bemesten houdt de grond natter en rijker aan voedingsstoffen, wat goed is voor de geraniums. Je moet er echter voor zorgen dat de grond niet te veel uitdroogt – anders kunnen de bloemen niet meer worden bewaard.

FAQ

Zijn geraniums kalktolerant?

Bodem-pH is een maat voor de zuurgraad of alkaliteit. Een neutrale pH wordt als evenwichtig beschouwd, terwijl een pH onder 7 als zuur wordt beschouwd en een pH boven 7 als alkalisch. Veel planten hebben neutrale of licht alkalische grond nodig om te gedijen. Geraniums zijn kalktolerant.