De ligusterhaag onderhouden en bemesten [Gebruiksaanwijzing]

Ligusterhagen zijn een populaire keuze voor veel tuinarchitecten omdat ze relatief gemakkelijk te onderhouden zijn. Toch zijn er enkele belangrijke stappen die genomen moeten worden om een ​​gezonde haag te behouden. Deze stappen omvatten het regelmatig bemesten en snoeien van de haag.

Kenmerken

  • groei hoogte: van 250cm tot 500cm
  • groei breedte: van 150cm tot 300cm
  • bloem kleur: Wit
  • hoogtijdagen: juni tot juli
  • Plaats: zonnig tot halfschaduw
  • Vloer: zanderig tot leemachtig
  • bodemvocht: vers tot vochtig
  • Kalk tolerantie: limoen liefhebbend
  • Nutriënten hoeveelheid: matig voedzaam
  • Giftig?: enigszins giftig
  • Bijvriendelijk?: bij vriendelijke plant

Lees meer over het planten van ligusterhagen en het snoeien van ligusterhagen.

Hoe vaak moet je ligusterhagen water geven?

In de regel hoeven ligusterhagen geen water te geven omdat ze zelf voldoende water opnemen via hun wortels. Er zijn echter uitzonderlijke gevallen waarin u uw liguster water moet geven: bijvoorbeeld wanneer het langdurig bijzonder heet en droog is. In dit geval zijn de planten blij met een extra dosis water uit de gieter.

Wanneer moet je ligusterhagen bemesten?

Ligusterhagen moeten idealiter in maart worden voorzien van een mengsel van rijpe compost en hoornkrullen (drie liter compost en 100 gram hoornkrullen per vierkante meter) om de basisvoorziening van voedingsstoffen te garanderen. Door toevoeging van compost en hoornkrullen blijft de grond luchtig, wat goed is voor de wortels van de liguster. Daarnaast heeft de liguster meer voeding tot zijn beschikking en kan hij zich beter ontwikkelen.

Hoe vaak moet u ligusterhagen bemesten?

Liguster is een boom die snoei goed verdraagt ​​en wordt vooral aangeplant als haag en vormsnoei. Om het verlies van substantie van de semi-groenblijvende struik op te vangen, moet deze minstens één keer per jaar worden bemest.

Welke meststof is geschikt voor ligusterhagen?

Ligusterhagen hebben geen speciale bemesting nodig, omdat ze op meerdere locaties gedijen. Ze geven echter de voorkeur aan een licht zure grond met een pH van 5,5 tot 6,0. Als de haag in tuinbedden staat en regelmatig wordt voorzien van compost of mulch, is dit voldoende.

Nog meer mooie planten voor in je tuin:

Kun je opgedroogde ligusterhagen redden?

Liguster is een populaire plant voor hagen. Veel tuinbezitters willen echter weten of het mogelijk is om gedroogde ligusterhagen te redden. Het goede nieuws is: Ja, dat kan! Er zijn echter een paar dingen waar u rekening mee moet houden als het gaat om onderhoud. Coniferenmest of hoornkrullen kunnen als meststof worden gebruikt (langetermijnbemesting is ook geschikt). Ook is het raadzaam om de planten in het voorjaar voor de groeispurt te bemesten – ofwel met groene of blauwe korrel (kortdurende werking) ofwel met tuinmest met langdurige werking.

FAQ

Zijn ligusterhagen kalktolerant?

Bodem-pH is een maat voor de zuurgraad of alkaliteit. Een neutrale pH wordt als evenwichtig beschouwd, terwijl een pH onder 7 als zuur wordt beschouwd en een pH boven 7 als alkalisch. Veel planten hebben neutrale of licht alkalische grond nodig om te gedijen. Ligusterhagen houden van kalk.

Zijn ligusterhagen giftig?

Bepaalde planten kunnen giftig zijn als ze worden ingeslikt, en contact met de huid kan ook irritatie of allergische reacties veroorzaken. Ligusterhagen zijn licht giftig.

Zijn ligusterhagen bijvriendelijk?

Bijvriendelijke planten zijn niet altijd bijvriendelijk. Veel bloemen lijken misschien op het ongetrainde oog, maar de waarheid is dat sommige veel beter zijn afgestemd op de behoeften van onze zoemende vrienden dan andere. Bijvriendelijke planten worden gekenmerkt door hun hoge nectar- en stuifmeelgehalte en hun wijd open bloemen. Ligusterhagen zijn bijvriendelijke planten.