De 5 beste verhoogde bedden voor aardbeien testen (incl. instructies)

Er zijn veel factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van het beste verhoogde bed voor uw aardbeien. Grootte, vorm en materiaal zijn belangrijke factoren, maar ook de locatie is belangrijk. De juiste locatie kan het verschil maken wat betreft zonlicht en drainage. In deze blogpost bekijken we vijf van de beste verhoogde bedden voor aardbeien. We geven u ook tips over hoe u het juiste bed voor uw behoeften kunt kiezen. Dus lees verder om meer te weten te komen!

 • Aardbeien in verhoogde bedden zijn een goede keuze. Telen in een verhoogd bed heeft veel voordelen ten opzichte van telen in een tuinbed. De opbrengsten zijn hoger en er kan meermaals per jaar worden geoogst. Bovendien kunnen aardbeien vrij gemakkelijk winterklaar worden gemaakt.
 • Aardbeien die meermaals dragen zijn bijzonder geschikt voor het verhoogde bed. De aardbeiplanten kunnen in gemengde cultuur met andere planten worden geteeld. Zo wordt de beperkte ruimte in het verhoogde bed optimaal benut.
 • Aardbeien in een verhoogd bed zijn niet bijzonder veeleisend. De planten behoren tot de groep van zwakke voeders en ontwikkelen slechts ondiepe wortels. Dit betekent dat ze ook in relatief kleine verhoogde bedden kunnen gedijen.

De beste verhoogde bedden voor aardbeien

KESSER® Hoogbouwbed voor aardbeien

Het KESSER® verhoogd bed voor aardbeien is een praktisch en veelzijdig bloembed waarmee u comfortabel en pijnloos op hoogte kunt werken. De ergonomische werkhoogte van 80 cm zorgt ervoor dat u probleemloos kunt tuinieren, zelfs als u rug- of kniepijn hebt. Het verhoogde bed bestaat uit kunststof bakken van hoge kwaliteit, die u in een hoek van 90° of meer naar de zon toe kunt monteren. De geïntegreerde ventilatieopening garandeert een optimale luchtcirculatie, wat leidt tot minder ongedierteplagen. Bovendien zorgt de gelaagdheid voor een betere en langdurige toevoer van voedingsstoffen voor de planten.


Keter Bedverhoging voor Aardbeien

Het Keter verhoogde bed is een modern en ergonomisch ontwerp voor gebruik binnen en buiten. Hij heeft een rugvriendelijke werkhoogte van 75 cm en is gemaakt van hoogwaardig polypropyleen. Het is UV- en weerbestendig. De waterpeilindicator en het waterreservoir voorkomen wortelbederf en overbewatering. Het afvoersysteem kan worden geopend of gesloten.


Sissi Aardbeienbed

Het SISSI STRAWBERRY verhoogd bed is speciaal ontworpen voor de teelt van aardbeien. Het heeft een modulair ontwerp en is verkrijgbaar in vier verschillende versies, zodat voor elk toepassingsgebied de juiste oplossing kan worden gevonden. Het slimme productontwerp vereenvoudigt het planten, water geven en oogsten van de aardbeien enorm. De verhoogde bedden zijn gemaakt van weerbestendige kunststof en zijn dus absoluut wintervast. Ze zijn ideaal voor het balkon, het terras of de tuin.


Relaxdays Verhoogd Bed voor Aardbeien

Het Relaxdays verhoogd bed voor aardbeien is een praktische plantenbak die bijzonder geschikt is voor de teelt van aardbeien. Dankzij de hoogte kunt u comfortabel staand of zittend tuinieren en hoeft u niet meer te bukken. Het verhoogde bed is gemaakt van robuust kunststof en beschermt uw bloemen en kruiden tegen onkruid en plantenplagen. Het is ook zeer ruimtebesparend, omdat het smal van vorm is.


mgc24® verhoogd bed voor aardbeien

Het houten verhoogde bed mgc24 kan universeel worden gebruikt en is bij uitstek geschikt voor het kweken of telen van groenten, kruiden, bloemen en andere planten in de tuin, op het terras of op het balkon. De optimale ergonomische werkhoogte maakt ontspannen, knie- en rugvriendelijk planten mogelijk terwijl u staat. Gemaakt van 100% weerbestendig en stabiel dennenhout van duurzame teelt. Het verhoogde bed is geschikt voor gebruik binnen en buiten. Een tuinvlies voor optioneel gebruik als inzetstuk wordt meegeleverd. (Fleece: ca. 180x100cm | 70g/m²)


Huidige aanbiedingen

Waarom je aardbeien in een verhoogd bed zou moeten kweken

Als er planten zijn die gewoon gemaakt zijn om in een verhoogd bed te groeien, dan zijn het aardbeien wel. De vruchten zijn smakelijk en rijk aan vitaminen.

Bijna iedereen houdt van aardbeien. Vooral kinderen zijn er dol op.

Aardbeien kunnen op vele manieren worden gebruikt, van aardbeienmelk tot aardbeienijs en aardbeientaart. In bevroren toestand zijn ze lang houdbaar.

Het telen van aardbeien in een verhoogd bed is bijzonder de moeite waard. Zoals de naam al doet vermoeden, groeien de vruchten dicht bij de grond.

In een verhoogd bed is het verzorgen en oogsten veel gemakkelijker omdat je niet hoeft te bukken. Aardbeien in een verhoogd bed leveren ook een aanzienlijk hogere opbrengst op.

Dit komt doordat de grond in een verhoogd bed gemiddeld ongeveer 8° C warmer is dan tuingrond. Bovendien zijn aardbeien in verhoogde bedden beschermd tegen hun ergste ongedierte, de naaktslakken.

Omdat het warmer is in het verhoogde bed, kunnen de aardbeien vroeger worden uitgeplant. Dit betekent dat ze vroeger bloeien en meermaals na elkaar vrucht dragen. In verhouding tot de vereiste oppervlakte leveren aardbeien een hogere opbrengst op dan andere gewassen.

Aardbeien telen in een verhoogd bed – de basis

De basis voor het succesvol kweken van aardbeien in een verhoogd bed is letterlijk de grond. Dit is waar een ander voordeel van het verhoogde bed tot zijn recht komt.

In de tuin heeft u slechts beperkte mogelijkheden om de grond te verbeteren. Het verhoogde bed, daarentegen, kan worden gevuld met een ideaal substraat dat een maximale opbrengst mogelijk maakt.

De juiste grond voor aardbeien in een verhoogd bed

Om de aardbeien goed te laten groeien, moet u het verhoogde bed vullen met verschillende lagen van verschillend materiaal.

 1. LaagDe bodemlaag bestaat uit grof materiaal, zoals gebroken stukken kleipot of grof grind. Het dient als drainage en moet waterverzadiging voorkomen. Er wordt een dunne laag teelaarde overheen gelegd als afdekking.
 2. Laag: De onderste laag wordt gevolgd door een laag boom- of hegstekken of stukjes wortel. Het substraat is vermengd met aarde. Deze laag maakt de grond los en zorgt ervoor dat er lucht bij de wortels van de aardbeienplanten kan komen.
 3. LaagAls derde laag wordt een mengsel van groen maaisel, bladeren en aarde aan het verhoogde bed toegevoegd. De materialen breken langzaam af en voorzien de aardbeiplanten op lange termijn van voedingsstoffen. Compostering zorgt ook voor een licht zuur milieu, waar aardbeiplanten van houden.
 4. Laag: Dit is de laag waarin de aardbeien worden geplant. Een mengsel van compost, zand, teelaarde, wat mest en plantaardige grond is hiervoor geschikt. De laag moet ongeveer 20 – 25 cm hoog zijn.

Aardbeien planten in een verhoogd bed – instructies in 6 stappen

De gebruikelijke tijd om aardbeien buiten te planten is tijdens de zomermaanden juli en augustus. In een verhoogd bed kunt u echter al in maart of april beginnen. Met een beetje geluk kunt u nog in hetzelfde jaar de eerste rode vruchten eten.

Ga bij het planten als volgt te werk:

 1. StapLeg de wortelkluiten van de planten vóór het planten gedurende ongeveer 1 uur in water op kamertemperatuur. U kunt hiervoor paardenstaartbouillon gebruiken. Het maakt de wortels beter bestand tegen schimmelziekten.
 2. StapGraaf nu een plantgat. Hij moet ongeveer 1,5 keer zo groot zijn als de kluit van de aardbeienplant. Het is beter om het een beetje royaal te graven.
 3. StapDe afstand tussen de plantgaten is afhankelijk van het aardbeiras. Voor laaggroeiende aardbeien bevelen tuiniers een afstand van ongeveer 20 cm tussen de plantgaten aan, voor hooggroeiende rassen is het beter een afstand van 30 cm te kiezen.
 4. Stap: De aardbeiplant wordt nu voorzichtig in het plantgat geplaatst. Hij moet zo diep zijn dat de hartknop van de plant zich net boven de grond bevindt.
 5. StapZorg ervoor dat u de planten verticaal in het plantgat plaatst. De wortels mogen bij het planten niet worden verbogen of ingesnoerd.
 6. StapGeef de planten na het planten royaal water. Indien nodig kunt u de grond tussen de planten bedekken met wat mulch. Schorsmulch, stro of dennennaalden zijn hiervoor geschikt.

Veelgestelde vragen over aardbeien in een verhoogd bed

Wat is de ideale plaats voor aardbeien in een verhoogd bed?

Aardbeien houden van zonnig en warm. U moet voor het verhoogde bed een plaats kiezen die beschut is tegen wind en regen. Een balkon of terras aan de zuidkant van het huis is een goede plaats. Midden in de zomer kunt u ’s middags voor wat schaduw zorgen.

Welke aardbeirassen zijn bijzonder geschikt voor de teelt in een verhoogd bed?

In principe kun je maar één soort aardbei in een verhoogd bed telen. Tuiniers raden echter aan meer dan één soort te kiezen omdat je langer kunt oogsten en de opbrengst hoger is. Goed geschikt zijn:

 • Lambada (vroege lager)
 • Senga Sengana selectie (middelvroeg)
 • Mara de Bois, Merosa (meerdere lagers)
 • Pegasus (laat drachtig)
 • Ruegen (maandelijkse aardbei)

De opbrengst kan nog worden verhoogd als u een verhoogd bed met traliewerk gebruikt en hangende aardbeien in het traliewerk kweekt.

Welke gemengde gewassen kunnen samen met aardbeien in een verhoogd bed worden geteeld?

U kunt de opbrengst van uw verhoogde bed verhogen door de ruimte tussen de aardbeien te gebruiken voor andere planten. Aardbeien gaan bijvoorbeeld goed samen met veel kruiden:

 • Bieslook
 • Peterselie
 • Knoflook
 • Bernagie
 • Uien
 • Radijs
 • Radijs

Als u wilt, kunt u ook bloemen tussen de aardbeien planten. Goede keuzes zijn, onder andere:

 • Lelietje-van-dalen
 • Tagetes
 • Goudsbloemen

Welke planten zijn geen goede buren van aardbeien?

Met sommige buren kun je goed leven, maar met anderen niet. Dat is ook het geval met aardbeien. Ze houden niet van kolen als buren. Dit geldt voor alle soorten kool. De reden is de koolvlieg. Deze parasiet tast ook aardbeiplanten aan door hun wortels aan te tasten. Aardbeien gaan ook niet goed samen met aardappelen.