De 4 beste verhoogde bedden in de test (incl. instructies)

Als u op zoek bent naar de perfecte verhoogde bedgrond voor uw tuin, bent u hier aan het juiste adres! Wij hebben de beste bodems op de markt vergeleken en onze topkeuzes hier samengesteld. We hebben ook instructies over hoe je je eigen verhoogde bed bodem kan maken! Veel plezier met tuinieren!

 • Verhoogde bedden worden steeds populairder omdat ze veel voordelen hebben. Aangezien verhoogde bedden geen verbinding hebben met de natuurlijke bodem, hebt u een speciale verhoogde bedgrond nodig om ze te vullen. Dit is een speciale grond die rijk is aan voedingsstoffen en die wordt gebruikt als toplaag voor het vullen van het verhoogde bed.
 • U kunt verhoogde bedgrond kopen als een kant-en-klaar product of het zelf maken met relatief weinig inspanning. Kant-en-klare verhoogde bedden zijn vooral aan te bevelen als u geen tuin hebt, midden in de stad woont en uw verhoogd bed bijvoorbeeld op het balkon wilt opzetten. Als u daarentegen een tuin heeft, is het beter om uw eigen verhoogde bedgrond te maken.
 • Verhoogde bedgrond wordt verkocht in online winkels, tuincentra en doe-het-zelfzaken. Het eindproduct wordt verkocht in zakken van verschillende grootte. Zakken van 20 – 60 liter zijn gebruikelijk, ook verkrijgbaar als pallet.

Wat is verhoogde bedgrond?

Het is een speciale grond die rijk is aan voedingsstoffen en die in het verhoogde bed wordt gegoten, ongeveer 20 – 25 hoog als de bovenste laag. De bodem is bijzonder rijk aan:

 • Stikstof
 • Kalium
 • Fosfaat
 • Zwavel
 • Magnesium

De speciale bodem heeft tot taak de planten te voorzien van de voedingsstoffen die zij nodig hebben om te groeien en het irrigatiewater op te slaan en gelijkmatig af te geven.

De 4 beste verhoogde bed bodems

BIO Verhoogde bed bodem ProNatur 40 liter

BIO Hoogbed Bodem ProNatur (veenvrij)

BIO Hochbeet-Erde ProNatur (veenvrij) is een hoogwaardige grond van natuurzuiver, vermalen en inheems naaldhout in een structuur die speciaal is voorbereid voor verhoogde bedden. Dankzij zijn grove korrelgrootte vormt het de ideale basis voor elk opgehoogd bed, inclusief een uitstekende drainage en beluchting van het opgehoogde bed. Het succesvolle merk voor hoogwaardige turfvrije bodems in absolute professionele topkwaliteit, garandeert u succesvol tuinieren met zichtbaar succes in gezonde planten en rijke bloei.


BIO verhoogd bed basisvulling ProNatur 50 liter

BIO verhoogd bed bodemvulling ProNatur

Met de basisvulling van Pro Natur krijgt u een hoogwaardige basis voor uw verhoogde bed. De fijngestampte en inheemse coniferen zorgen voor een uitstekende drainage en beluchting van het bed.


Holtaz Universal Soil verhoogde perkgrond voor groenten bloemen tuinplanten Groeiende grond met organische meststof en sporenelementen Mix grond voor planten Intensieve plantengroei 80L

Holtaz verhoogd bed bodem

Holtaz-hoogveengrond is een hoogwaardig natuurlijk substraat op basis van hoogveen, laagveen en dolomiet met verschillende afbraakgraden volgens recept en ervaring van professionele tuiniers. Het substraat bevat een multinutriëntenmeststof met micro-elementen die volledig oplosbaar is in water en gemakkelijk door het wortelstelsel kan worden opgenomen. De meststofdosering dekt de gemiddelde voedingsstoffenbehoefte van een groot aantal planten gedurende een periode van 3-4 weken.


COMPO BIO Bouw- en Kassengrond, Voor gebruik als 3e laag in verhoogde bedden, Turfvrij, 60 liter

COMPO BIO Bouwland voor verhoogde bedden en serres

De COMPO BIO verhoogde bed- en kasgrond is een speciale grond voor groente- en kruidenplanten die in verhoogde bedden worden geteeld. De grond bevat voedingsstoffen die tot 5 weken lang toereikend zijn en ervoor zorgen dat uw planten een gezonde, sterke groei vertonen en een smakelijke oogst met een hoge opbrengst opleveren. De bodem bestaat uit 100% natuurlijke grondstoffen zonder turf, evenals verpakkingen die voor meer dan 80% uit afvalplastic bestaan. Dit maakt de COMPO BIO verhoogde bed- en kasgrond tot een duurzaam product dat u ondersteunt bij het tuinieren in harmonie met de natuur.


Huidige aanbiedingen

De componenten van verhoogde bedbodem

De exacte samenstelling van de speciale grond varieert van fabrikant tot fabrikant. Het belangrijkste ingrediënt is echter bovengrond.

Bovendien bevat verhoogde bedgrond Compost. Het dient als een organische meststof en levert langzaam en gelijkmatig voedingsstoffen over een langere periode.

Houtvezels worden ook vaak aan de grond toegevoegd. Zij zorgen ervoor dat de grond mooi los is en dat lucht en water de wortels van de planten gemakkelijk kunnen bereiken. Bovendien worden de vezels na verloop van tijd afgebroken en komen er voedingsstoffen vrij.

Veel mengsels voor verhoogde bedden bevatten Kleimineralen bevatten. Het zijn waardevolle componenten van een goede bodem omdat ze water en voedingsstoffen opslaan en slechts langzaam vrijgeven. Bovendien zorgen kleimineralen voor een losse en brokkelige structuur.

Controversieel ingrediënt turf

Sommige kant-en-klare mengsels voor verhoogde bedden bevatten turf. Het gebruik van dit materiaal wordt door milieuactivisten absoluut niet toegejuicht.

Turf is een organisch materiaal van natuurlijke oorsprong, maar het wordt gewonnen uit veengebieden. Deze zijn reeds ernstig bedreigd en worden nog meer bedreigd door de turfwinning.

Tot overmaat van ramp zijn veengebieden uitstekende natuurlijke reservoirs voor kooldioxide en waardevolle toevluchtsoorden voor zeldzame dier- en plantensoorten.

Turf schaadt het milieu

Vanuit het oogpunt van de tuinier is turf geen goed toevoegingsmiddel voor verhoogde bedgrond. Turf is zeer volumineus en rot snel. Daarbij zakt het veen in elkaar, zodat de grond in het verhoogde bed op een schijnbaar mysterieuze wijze “verdwijnt”.

Maak je eigen verhoogde bed bodem in 5 stappen

Als u niet de mogelijkheid hebt om een composthoop te bouwen, kunt u natuurlijk ook de verhoogde bedgrond kopen. Het is echter veel leuker als u de verhoogde bedbodem zelf maakt. Het is niet zo moeilijk en vergt maar een paar stappen.

Stap 1: De materialen en gereedschappen die u nodig hebt

Om verhoogde bedgrond te maken, heb je praktisch maar 3 ingrediënten nodig:

 • Zand
 • Clay
 • Rijpe compost

Alles wat nodig is, is een schop, een schoffel en een kruiwagen, eventueel ook een zeef.

Stap 2: Zand en klei mengen

Zand en klei worden bovengrond genoemd. Klei alleen zou te zwaar zijn. Daarom moet het in gelijke delen met zand worden gemengd om de grond ontvankelijker voor water te maken. In veel gebieden bestaat de bovengrond uit zandige leem. In dergelijke gevallen is mengen niet nodig. In principe is alle afgegraven grond geschikt als bovengrond, ook grond van molshopen of puimsteen.

Stap 3: Verpletter het mengsel

Het mengsel moet een mooie kruimelstructuur hebben. Om dit te doen, kunt u de grove delen eruit zeven. Dit is echter vaak niet nodig omdat u de grond met een schoffel kunt opbreken. Als er grote stukken of stenen overblijven, zeef je die er gewoon met de hand uit.

Stap 4: compost maken

Compost dat een warme rotting heeft ondergaan, is geschikt voor het maken van verhoogde bedgrond. Dit heeft onkruidzaden gedood. Voordat u de compost versnippert, moet u eerst alle planten verwijderen die op de composthoop zijn gegroeid, samen met hun wortels. Versnipper de compost vervolgens volgens dezelfde methode als voor de bovengrond.

Stap 5: Meng de verhoogde bedgrond

Doe het mengsel van fijngestampt zand en klei en de voorbereide compost in een kruiwagen en giet het op 2 hopen. Meng de verhoogde bedgrond volgens de kegelmethode. Je giet een schep klei/zand mengsel op de bodem en voegt er een schep compost bovenop. Dit wordt gevolgd door nog een schep klei-zand en dan weer compost. Zo ontstaat een kegel. Hark de kegel met een schoffel. Op die manier worden alle ingrediënten zorgvuldig gemengd en gebroken.

Deze zelfgemaakte verhoogde bedgrond is geschikt voor alle soorten planten, zowel fruit als groenten, kruiden en bloemen. Het is erg leuk om te maken. Bovendien kunt u er met zelfgemaakte verhoogde bedgrond zeker van zijn dat er geen turf of schadelijke additieven in zitten.

Het vullen van het verhoogde bed

Een groot verhoogd bed wordt gevuld met verschillende lagen materiaal. De gelaagdheid zorgt voor een langdurige toevoer van voedingsstoffen voor de planten en geeft de grond een stevige structuur.

Woelrattenrooster

Als het verhoogde bed in contact staat met de grond, is het van essentieel belang dat helemaal onderaan een woelmuisscherm wordt aangebracht om te voorkomen dat het ongedierte zich in het verhoogde bed nestelt.

Houten kernlaag

De onderste laag is een ca. 25 cm dikke laag grof versnipperd materiaal zoals boom- en struikmaaisel in het verhoogde bed. Het dient als drainagelaag en zorgt voor een goede beluchting van de grond. Nuttige bodemorganismen kunnen gemakkelijk door de laag heen in het verhoogde bed dringen.

Graszoden

Als tussenlaag wordt een ca. 5 cm dikke laag graszoden in de bak van het verhoogde bed gelegd. De zoden worden met het gras naar beneden gelegd.

Tuinafval

Leg een ca. 20 cm dikke laag tuinafval op de zode. Bijvoorbeeld bladeren, snoeisel van heggen of gazonmaaisel zijn geschikt. Als alternatief zijn stro en koeien- of paardenmest ook geschikt. Het tuinafval ontbindt langzaam en geeft voedingsstoffen vrij.

Verhoogde bed bodem

De bovenste laag (ongeveer 25 – 30 cm) wordt gevuld met de verhoogde bedgrond die u zelf hebt gemaakt zoals hierboven beschreven.

Kleine verhoogde bedden voor het balkon kunnen volledig worden gevuld met verhoogde bedgrond. Gelaagdheid is niet nodig.

Veel gestelde vragen over verhoogde bedbodem

Voor welke planten is verhoogde bedgrond geschikt?

Het materiaal is uiterst veelzijdig en is geschikt voor alle soorten planten. Het spectrum varieert van sterke eters zoals komkommers en pompoenen, tomaten en aardappelen, via matige eters zoals wortelen, aardbeien en koolrabi, tot zwakke eters zoals radijsjes, erwten en kruiden.

Wanneer moet verhoogde bedgrond worden vervangen of bijgevuld?

Wanneer het verhoogde bed voor de eerste keer wordt gevuld, zal de grond de eerste maanden aanzienlijk inzakken. In de regel moet de grond na ongeveer 5 – 6 maanden worden bijgevuld, wanneer de planten niet meer voldoende licht krijgen. De grond van het verhoogde bed moet om de 5 à 6 jaar volledig worden vervangen.

Hoe herken je goede verhoogde bedgrond?

U herkent kwaliteitsgrond aan de fijne, kruimelige structuur. Het voelt zacht aan en ruikt naar paddestoelen. Op het etiket moet altijd worden vermeld dat de grond veenvrij is. De volgende afkortingen geven aan hoeveel meststof er in zit:

Type 0: zonder meststof, geschikt voor de teelt van
Type P: weinig meststof, geschikt voor zaaien of jonge planten
Type T: Hoog gehalte aan voedingsstoffen, geschikt voor de meeste planten.