Bieslook verzorgen en bemesten [Gebruiksaanwijzing]

Bieslook is een populaire kruidenplant die in veel keukens over de hele wereld wordt gebruikt. Het is een koude seizoensplant die meestal in de maanden maart en april wordt gezaaid. De plant maakt deel uit van de preifamilie, samen met uien, knoflook en prei.

Kenmerken

  • groei hoogte: van 20 cm tot 50 cm
  • bloem kleur: violet, rood, roze, wit, veelkleurig
  • hoogtijdagen: mei tot augustus
  • Plaats: zonnig
  • Vloer: korrelig tot leem
  • bodemvocht: matig droog tot vochtig
  • Kalk tolerantie: limoen liefhebbend
  • NutriĆ«nten hoeveelheid: voedzaam
  • Giftig?: niet giftig
  • Bijvriendelijk?: bij vriendelijke plant

Lees meer over het planten van bieslook en het snoeien van bieslook.

Hoe vaak moet je bieslook water geven?

Bieslook is een zeer onderhoudsarm kruid dat zowel buiten als in potten kan worden gekweekt. Over het algemeen kan niet worden gezegd dat bieslook elke X dagen moet worden bewaterd. Het hangt vooral af van het seizoen, het weer en de manier van telen. In de winter hoef je ze nauwelijks water te geven, dagelijks in warme en droge omstandigheden en vaker in potten dan buiten. Om te bepalen of je bieslook water nodig heeft, onderzoek je de grond in de buurt van het kruid: als het droger is dan een handvol leemachtige grond, moet je het snel water geven

Wanneer moet je bieslook bemesten?

In het voorjaar en de zomer moet je bieslook bemesten met compost. Voeg eenvoudig een dunne laag rijpe compost toe aan de grond. De voedingsstoffen komen langzaam vrij, wat goed is voor de bieslook. Eenmaal in het voorjaar kunnen er ook wat hoornkrullen op de grond gelegd worden.

Hoe vaak moet je bieslook bemesten?

Het bemesten van bieslook is belangrijk om de plant gezond en sterk te laten groeien. Bemesting moet elke drie tot vier weken gebeuren, zodat de bieslook voldoende voedingsstoffen kan opnemen. Kruidenmest is hier bijzonder geschikt, omdat deze speciaal is ontwikkeld voor kruiden van plantaardige oorsprong en zo voldoet aan de behoefte van de bieslook. Als alternatief kunt u ook vloeibare plantaardige mest gebruiken – maar dit is iets duurder in aanschaf dan kruidenmest.

Welke meststof is geschikt voor bieslook?

Bieslook is een zeer voedzame plant en heeft daarom regelmatig bemesting nodig, vooral tijdens het groeiseizoen. Compost of koffiedik zijn geschikte meststoffen: ze voorzien de bieslook van belangrijke voedingsstoffen en houden de grond zuur – wat goed voor hem is.

Nog meer mooie planten voor in je tuin:

Kan opgedroogde bieslook worden bewaard?

Bieslook is een van de planten die veel voedingsstoffen nodig heeft, daarom is het erg belangrijk om ze regelmatig te bemesten, vooral tijdens het groeiseizoen. Compost en koffiedik zijn goede meststoffen voor bieslook: ze geven het de voedingsstoffen die het nodig heeft en houden de grond licht zuur (waar bieslook de voorkeur aan geeft). Dus als je merkt dat je bieslook opdroogt of er ziekelijk uitziet, is het belangrijk om te controleren of ze voldoende gevoerd zijn.

FAQ

Is bieslook limoen tolerant?

Bodem-pH is een maat voor de zuurgraad of alkaliteit. Een neutrale pH wordt als evenwichtig beschouwd, terwijl een pH onder 7 als zuur wordt beschouwd en een pH boven 7 als alkalisch. Veel planten hebben neutrale of licht alkalische grond nodig om te gedijen. Bieslook is dol op limoen.

Is bieslook giftig?

Bepaalde planten kunnen giftig zijn als ze worden ingeslikt, en contact met de huid kan ook irritatie of allergische reacties veroorzaken. Bieslook is niet giftig.

Is bieslook bijenvriendelijk?

Bijvriendelijke planten zijn niet altijd bijvriendelijk. Veel bloemen lijken misschien op het ongetrainde oog, maar de waarheid is dat sommige veel beter zijn afgestemd op de behoeften van onze zoemende vrienden dan andere. Bijvriendelijke planten worden gekenmerkt door hun hoge nectar- en stuifmeelgehalte en hun wijd open bloemen. Bieslook is een bijvriendelijke plant.