Beukenhaag: soorten, beplanting & verschillen met de haagbeuk

De beukenhaag is een populaire haag die zowel particulier als publiek geplant kan worden. Er zijn veel verschillende soorten beuken, elk met verschillende kenmerken. Het is belangrijk om de juiste soort beuk te kiezen voor de betreffende haag.

Beukenhaag soorten

Bij beukenhagen wordt onderscheid gemaakt tussen de gewone beuk, de haagbeuk en de koperbeuk. De gewone beuk is de grootste en stevigste soort en groeit het beste op voedselrijke grond. Het is daarom bijzonder geschikt voor het planten van hagen langs wegen en paden. De haagbeuk is de meest populaire beukensoort. Het groeit snel, is wind- en weerbestendig en blijft ook op arme grond verhout. De koperbeuk is de edelste beuksoort. Hij wordt tot 30 meter hoog en heeft veel ruimte nodig.

haagbeuk

De haagbeuk (Carpinus betulus) is een loofboom die behoort tot de berkenfamilie (Betulaceae). Hij wordt tot 25 meter hoog en verdraagt ​​snoei zeer goed, dus hij kan ook als haag geplant worden. De haagbeuk gedijt op bijna alle locaties en heeft alleen extra water nodig tijdens zeer lange droge zomerperiodes. Het is het hele jaar door aantrekkelijk en kleurrijk.

beuken

De gewone beuk (Fagus sylvatica) is een loofboomsoort uit de beukenfamilie (Fagaceae). Met een groeihoogte tot 30 meter is het een van de grote bomen. Haar kroon is rechtopstaand en breed. De bast is aanvankelijk glad, later gebarsten en grijsbruin. De bladeren zijn eenvoudig, vijflobbig en stomp getand. De bloemen verschijnen in mei/juni in langstelige pluimen aan de takken. Ze zijn groenwit tot lichtroze en ruiken sterk naar honing. De vruchten rijpen in de herfst en vallen vanzelf af. Ze zijn ongeveer zo groot als een walnoot, glad en geel tot roodbruin gekleurd.

De gewone beuk houdt van een losse, voedselrijke leembodem op zonnige plaatsen. Hij is zeer winterhard en kan ook op winderige plaatsen groeien. Door de minimale onderhoudsinspanning is de gewone beuk een ideale haag voor wie weinig tijd heeft of geen zin heeft om veel te tuinieren. Daarnaast biedt de haag bescherming tegen de wind en creëert tegelijkertijd visuele verbindingen.

koper beuken

De koperbeuk is een bijzondere beukensoort die opvalt door zijn rijke rode bladkleur. Het had een kalkarme, voedselrijke en leemachtige grond nodig om optimaal te kunnen groeien. Ook op andere locaties kenmerkt het zich door zijn uitstekende groeipotentieel en kan het na enkele jaren een wind- en privacyscherm vormen tot wel vier meter hoog.

Verschillen tussen haagbeuk en beukenhaag.

De verschillen tussen de haagbeuk en de beukenhaag zijn allereerst te vinden in de familie waaruit de haagplanten komen. De haagbeuk is ook bekend als Carpinus Betulus en komt uit de berkenfamilie. De beukenhaag daarentegen, met de fantastische Latijnse naam Fagus Sylvatica of groene beuk, stamt af van de beuk en behoort daarmee tot de beukenfamilie.

Een ander cruciaal verschil is de groeiwijze. De haagbeuk wordt bossig en compact, terwijl de beukenhaag wat hoger wordt en strakker, meer rechtop staat. Daarnaast bloeit de haagbeuk in het eerste jaar na aanplant, terwijl de beukenhaag pas na enkele jaren bloeit.

Ook de bladkleur is anders: de bladeren van de haagbeuk zijn groen met een licht roodachtige stengel, terwijl de bladeren van de beukenhaag eerder donkergroen zijn.

Locatievereisten van haagbeuk en gewone beuk

De haagbeuk (Carpinus betulus) is zeer bodemtolerant en groeit op zonnige tot gedeeltelijk beschaduwde plekken in de tuin. Hij verdraagt ​​ook iets meer schaduw dan de gewone beuk (Fagus sylvatica). De gewone beuk kan daarentegen niet op tegen zure, voedselarme zandgronden en evenmin tegen te vochtige grond. Ook stellen ze een warm, droog stadsklimaat niet op prijs. De optimale bodem voor beukenbomen is voedselrijk en fris met een hoog gehalte aan klei.

Hoe verzorg je beukenhagen op de juiste manier?

Beukenhagen moeten twee keer per jaar worden gesnoeid, een keer in het vroege voorjaar en een tweede keer aan het begin van de zomer. De beukenhaag is op beide momenten zeer eenvoudig te knippen en in vrijwel elke gewenste vorm te brengen. Voor een goede haaggroei is het belangrijk dat de beuk regelmatig wordt gesnoeid. Houd er ook rekening mee dat de herfst de beste tijd is om beukenhagen te planten. Bij het aanplanten van beukenhagen dienen dezelfde procedures te worden gevolgd als bij alle bladverliezende haagplanten.

Stapsgewijze instructies: Hoe plant je een beukenhaag?

1. Het kiezen van de juiste bomen en struiken is cruciaal voor een goede beukenhaag. Haagbeuken (Carpinus betulus) zijn robuust en aanpasbaar, verdragen schaduwrijke locaties en groeien snel.

2. Voor de haag dient een plantgreppel te worden gegraven die ongeveer anderhalf keer zo diep en breed is als de wortels van de struiken zelf Extra losmaken van de bodem van de sloot maakt het voor de planten gemakkelijker om te groeien.

3. Voor het planten moeten de wortels van de struiken worden bijgesneden en beschadigde delen worden verwijderd – dit is vooral belangrijk voor de daaropvolgende opname van water en voedingsstoffen.

4. De heesters dienen langs een koord op de gewenste plantafstand te worden verdeeld zodat er voldoende materiaal is om te planten.

5. Haagplanten kunnen het beste in paren worden geplant: de ene persoon houdt de struiken vast, terwijl de ander de grond vult – zo kan de afstand en plantdiepte optimaal worden behouden. De haagbeuken dienen op dezelfde hoogte te worden geplant als in de kwekerij.

6. Nadat de struiken zijn geplant, moeten ze worden rechtgetrokken door ze voorzichtig te trekken en te schudden. Krachtig snoeien zal de haag goed vertakken en dichter maken – verkort de vers geplante haagbeuken dus met ongeveer de helft.

Ten slotte vormt een 7-8 mulchlaag van bastcompost de afwerking: het onderdrukt de groei van onkruid en beschermt de grond tegen uitdroging