Haagheesters: de 9 populairste heesters voor heggen

Niet elke struik is geschikt voor een haag. Maar met de juiste planten tovert u een prachtige haag tevoorschijn waar u en uw buren blij van worden. Vandaag presenteren we de 9 meest populaire heesters voor heggen.

Wat is het verschil tussen struiken en hagen?

Heesters kunnen zowel als haag als vrijgroeiend worden gebruikt. Haagplanten worden op een rij gezet en regelmatig gesnoeid, terwijl heesters zich vrij kunnen ontwikkelen. Indien nodig worden struiken gesnoeid, regelmatig snoeien is niet nodig.

Wanneer moet u heggen snoeien?

Een groot voordeel van een haag van heesters ten opzichte van de klassieke haag is dat deze minder vaak gesnoeid hoeft te worden. Met de eerste kun je hagen tot twee meter hoog laten groeien. Bij het aanplanten van heesters als haag is het echter belangrijk om de bijbehorende groeihoogte in de gaten te houden zodat u later niet hoeft terug te snoeien.

Binnen een haag plant u alleen struiken die allemaal tegelijk gesnoeid moeten worden. In het vroege voorjaar worden de scheuten afgeknipt tot een hoogte van ongeveer 20 cm zodat er nieuwe scheuten kunnen ontstaan. In de herfst daarentegen moeten alle scheuten worden ingekort tot ongeveer 15 cm om de struik voor te bereiden op de winter.

Bij bloeiende haagheesters is een zorgvuldige aanpak aan te raden, omdat een verkeerde snede de bloei van de plant kan verhinderen. De juiste verjongingsbehandeling daarentegen stimuleert het bloeiplezier: om de twee tot drie jaar worden bloeiende haagheesters direct na de bloei iets teruggesnoeid om nieuwe scheuten en dus nieuwe bloemknoppen te stimuleren.

De 9 populairste heestershagen

Er zijn veel verschillende soorten haagplanten. Hier zijn de negen meest populaire heesters voor heggen.

Alle struiken zijn ideaal als privacyscherm, windscherm of om eigendommen af ​​te bakenen. De groenblijvende heesters bloeien meestal weer krachtig als de andere planten al uitgebloeid zijn.

De negen meest populaire heesters voor hagen zijn:

  • kers laurier
  • Photinus Rode Robin
  • geurende jasmijn
  • winter sneeuwbal
  • hibiscus
  • cornel
  • forsythia
  • Kolkwitzie
  • Buddleia

Wintergroene struiken

Wintergroene struiken zijn uitstekende haagplanten. Hoewel ze niet bloeien, geven hun groenblijvende bladeren de tuin een heel bijzondere sfeer. Er zijn ook groenblijvende struiken die in de winter bloeien. Dit zijn bijvoorbeeld de kerststerren of de geurende sneeuwbal. In de herfst dragen veel groenblijvende struiken bessen die verleidelijk zijn om te eten.

Zorg voor groenblijvende struiken

De meeste groenblijvende haagplanten zijn zeer gemakkelijk te verzorgen. Omdat ze in de herfst hun blad niet verliezen, bespaart een groenblijvende haag u veel werk. U kunt uzelf de moeite besparen om de bladeren te vegen.

De paarse beuk is bijvoorbeeld een inheemse boom en zeer gemakkelijk te verzorgen. Het hoeft maar één keer per jaar te worden gesnoeid. Verder vraagt ​​de koperbeuk weinig onderhoud: in het voor- en najaar moet bijvoorbeeld het grasmaaisel van de onderste takken worden verwijderd om te voorkomen dat ze te veel afbreken. Ook in droge jaren moet u de koperbeuk overvloedig water geven.

Hoe snoei je een haag met verschillende struiken?

Idealiter worden alle struiken in een haag tegelijkertijd gesnoeid, zowel in de lente als in de herfst. Bij bloeiende heesters is het van belang of ze bloeien op oud of jong hout. Als je de verkeerde snede maakt, kan de bloem eruit vallen.