Azalea’s verzorgen en bemesten [Gebruiksaanwijzing]

Azalea’s zijn populaire sierplanten die bekend staan ​​om hun opvallende bloemen in verschillende kleuren. Ze zijn relatief gemakkelijk te verzorgen en hebben alleen wat basis nodig om goed te gedijen. Dit omvat ook het regelmatig bemesten van de plant. In dit artikel gaan we kijken naar de verschillende manieren van uitdunnen en hoe je dit effectief kunt gebruiken om mooie, gezonde azalea’s te behouden.

Kenmerken

  • groei hoogte: van 40cm tot 100cm
  • bloem kleur: violet, oranje, rood, roze, wit
  • hoogtijdagen: juni tot oktober
  • Plaats: zonnig tot halfschaduw
  • Vloer: zanderig tot leemachtig
  • bodemvocht: matig droog tot matig vochtig
  • Kalk tolerantie: kalk tolerant
  • Nutriënten hoeveelheid: voedzaam

Lees meer over het planten van azalea’s en het snoeien van azalea’s.

Hoe vaak moet je azalea’s water geven?

Azalea’s hebben veel water nodig, maar verdragen geen wateroverlast. Het is daarom belangrijk om ze regelmatig water te geven, bij voorkeur een of twee keer per week. Vooral in de herfst, wanneer de knopvorming begint, moet de plant veel water krijgen. Na de bloeiperiode (april t/m augustus) is het voldoende om de azalea ongeveer een keer per week te bemesten en wat droger te houden.

Wanneer moet je azalea’s bemesten?

Azalea’s moeten van de lente tot de herfst één keer per week worden bemest. De meststof moet een speciaal uitgebalanceerde verhouding van stikstof, fosfaat en kalium hebben. Dit is een goede manier om de groei en bloei te bevorderen.

Hoe vaak moet je azalea’s bemesten?

Azalea’s moeten twee keer per jaar worden bevrucht – een keer in maart of april en dan zes tot acht weken later. Gebruik hiervoor best organische mest, zoals compost uit de tuin.

Welke meststof is geschikt voor azalea’s?

Azalea’s hebben behoorlijk wat voedingsstoffen nodig. Daarom moeten ze regelmatig worden voorzien van een rododendron-meststof. Begin met bemesten aan het begin van het groeiseizoen in maart en ga daarna verder met organische mest (bijvoorbeeld compost of hoornkrullen).

Nog meer mooie planten voor in je tuin:

Kun je opgedroogde azalea’s redden?

Azalea’s zijn zeer veeleisende planten en hebben veel voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Rhododendronmeststoffen moeten regelmatig worden toegepast, bij voorkeur van maart tot de herfst. Zowel chemische als organische meststoffen kunnen worden gebruikt. Om de plant echter niet te beschadigen, worden organische meststoffen zoals compost of hoornkrullen aanbevolen.

FAQ

Zijn azalea’s kalktolerant?

Bodem-pH is een maat voor de zuurgraad of alkaliteit. Een neutrale pH wordt als evenwichtig beschouwd, terwijl een pH onder 7 als zuur wordt beschouwd en een pH boven 7 als alkalisch. Veel planten hebben neutrale of licht alkalische grond nodig om te gedijen. Azalea’s zijn kalktolerant.