Aster verzorgen en bemesten [Anleitung]

De aster is een populaire tuinplant die bekend staat om zijn mooie, heldere bloemen. Hij gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek en in goed doorlatende grond. Asters hebben regelmatig water en bemesting nodig om te gedijen.

Kenmerken

 • groei hoogte: van 130cm tot 150cm
 • groei breedte: van 0 cm tot 0 cm
 • bloem kleur: violet, roze, wit
 • hoogtijdagen: Augustus tot november
 • Plaats: zonnig
 • Vloer: leemachtig
 • bodemvocht: vers tot vochtig
 • Kalk tolerantie: limoenminnend tot limoentolerant
 • NutriĆ«nten hoeveelheid: voedzaam
 • Giftig?: niet giftig
 • Bijvriendelijk?: bij vriendelijke plant

Lees meer over het planten van asters en het snoeien van asters.

Hoe vaak moet je asters water geven?

Asters moeten continu vochtige grond hebben. Geef bij voorkeur elke twee tot drie dagen water om te voorkomen dat de onderstam uitdroogt. Regelmatig water geven is daarom belangrijk, maar sproei de bladeren niet van bovenaf met water.

Wanneer moet je asters bemesten?

De meeste astersoorten hebben geen extra bemesting nodig, omdat ze meestal op natuurlijke weiden of langs bermen groeien, waar ze profiteren van de compost van het voorgaande jaar. Alleen de hooggroeiende soorten moeten in het voorjaar worden bemest, zodat ze de hele zomer goed kunnen bloeien. Opgemerkt moet echter worden dat als stikstofmest te royaal wordt gegeven, het gemakkelijk is om het tegenovergestelde te doen: de plant produceert voornamelijk groen blad in plaats van mooie bloemen.

Hoe vaak moet je asters bemesten?

Herfstasters moeten eenmaal in het voorjaar worden bemest. Omdat ze de voorkeur geven aan verse tot vochtige grond, moeten ze regelmatig worden bewaterd tijdens hitte en langdurige droogte. Vermijd wateroverlast.

Welke meststof is geschikt voor asters?

Asters hebben een meststof nodig die rijk is aan stikstof. De beste tijd om te bemesten is in het voorjaar, voordat de plant nieuwe scheuten vormt.

Nog meer mooie planten voor in je tuin:

Kun je opgedroogde asters redden?

Gedroogde asters blijken alleen dood te zijn, maar vaak nog te redden door de gedroogde bloeiwijzen te verwijderen en de planten in zoet water te zetten. De meeste soorten ontkiemen dan nieuwe scheuten en bloeien het volgende jaar opnieuw.

FAQ

Zijn asters kalk tolerant?

Bodem-pH is een maat voor de zuurgraad of alkaliteit. Een neutrale pH wordt als evenwichtig beschouwd, terwijl een pH onder 7 als zuur wordt beschouwd en een pH boven 7 als alkalisch. Veel planten hebben neutrale of licht alkalische grond nodig om te gedijen. Asters zijn kalkminnend tot kalktolerant.

Zijn asters giftig?

Bepaalde planten kunnen giftig zijn als ze worden ingeslikt, en contact met de huid kan ook irritatie of allergische reacties veroorzaken. Asters zijn niet giftig.

Zijn asters bijenvriendelijk?

Bijvriendelijke planten zijn niet altijd bijvriendelijk. Veel bloemen lijken misschien op het ongetrainde oog, maar de waarheid is dat sommige veel beter zijn afgestemd op de behoeften van onze zoemende vrienden dan andere. Bijvriendelijke planten worden gekenmerkt door hun hoge nectar- en stuifmeelgehalte en hun wijd open bloemen. Asters zijn bijvriendelijke planten.