Aardbeien overwinteren in verhoogde bedden: instructies en 5 tips

Met de winter in aantocht, is het tijd om na te denken over hoe u uw aardbeien winterklaar kunt maken. Een mogelijkheid is om aardbeien in verhoogde bedden te overwinteren. Vandaag geven we je een gids en 5 tips om het proces gemakkelijker voor je te maken. Veel plezier met tuinieren!

  • Aardbeien zijn erg populair bij Duitsers. Gemiddeld eten we 3 kg van het rode fruit per hoofd van de bevolking per jaar.
  • De rode vruchten waren 5.000 jaar geleden al bekend in het stenen tijdperk, hoewel mensen waarschijnlijk niet zulke grote hoeveelheden hebben gepleisterd als tegenwoordig. Je kunt zien hoe populair aardbeien zijn door het feit dat er zelden een tuin is zonder.
  • Aardbeien kunnen ook in verhoogde bedden worden gekweekt. Ze kunnen worden gekweekt als hangende aardbeien in verhoogde bedden met hekjes, of gecombineerd met andere planten om de ruimte optimaal te benutten en de opbrengst te verhogen.

The Strawberry – 11 feiten over de planten en hun gebruik

  1. Aardbeien worden in het Latijn Fragaria genoemd. Er zijn ongeveer 20 soorten, voornamelijk te vinden op het noordelijk halfrond.
  2. Wilde aardbeien, de wilde aardbeien, groeien ook in Duitsland. In de middeleeuwen werden ze al op grote schaal verbouwd.
  3. De bekende maandaardbeien zijn afkomstig van inheemse wilde aardbeien. Grootbloemige tuinaardbeien zijn afkomstig van 2 soorten wilde aardbeien die per ongeluk met elkaar zijn gekruist.
  4. Een van de soorten is inheems in Noord-Amerika, uit het gebied van de St. Lawrence-rivier en de andere uit het zuiden van Chili in Zuid-Amerika. De eerste kruisingen verschenen in de 18e eeuw en werden gretig verbreid.
  5. Aardbeien zijn bosvruchten. Ze houden van licht zure grond die doet denken aan bosgrond.
  6. Hoewel de planten het goed doen in halfschaduw, produceren ze betere opbrengsten in de volle zon. Aardbeienplanten zijn meerjarig en vermeerderen zich door uitlopers.
  7. In het eerste jaar na het planten dragen de planten nog geen vrucht. De hoogste opbrengst vindt plaats in het tweede jaar.
  8. Vanaf het derde jaar neemt de opbrengst af. Dan is het tijd om de planten te verwijderen en te vervangen door jonge exemplaren.
  9. Hiervoor hoef je niet per se nieuwe planten te kopen. Je kunt de stekken van de moederplanten gebruiken.
  10. Hoe lang je de aardbeienplanten kweekt, bepaal je zelf. Na het derde jaar daalt de opbrengst echter met zo’n 27 procent en neemt elk jaar iets af.
  11. Wist je dat aardbeien pseudofruit zijn? De grote rode bessen zijn geen echte vruchten. De eigenlijke vruchten zijn de kleine gele zaadjes, die doen denken aan kleine nootjes en aan de aardbeien zijn bevestigd.

aardbeien in de keuken

Afhankelijk van het ras loopt het aardbeienseizoen van mei tot oktober. De rode vruchten smaken niet alleen lekker, maar zijn ook nog eens erg gezond.

Ze bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan vitamine A, B en C. Aardbeien bevatten veel ijzer en magnesium. Ze verwijderen overtollig water uit het lichaam en stimuleren de stofwisseling.

Daarnaast zorgen ze voor een gezonde huid en zijn ze goed voor hart, zenuwen en bloedvorming. In de volksgeneeskunde worden aardbeien gebruikt om constipatie, reumatoïde artritis, aandoeningen van de bloedsomloop en nierproblemen te behandelen.

De vruchten smaken vers het lekkerst, maar kunnen ook heel goed worden ingevroren of ingeblikt. Van aardbeien kunnen veel heerlijke gerechten worden bereid:

  • Marmelade & Jam
  • Softijs
  • siroop
  • Yoghurt & Pudding

Je kunt een heerlijke milkshake maken van aardbeien of een cake bakken. Er zijn ook veel andere dingen mogelijk.

Aardbeien overwinteren – een kleine handleiding in 5 stappen

Omdat aardbeien van noordelijke breedtegraden komen, zijn ze in principe winterhard en overleven ze meestal zonder veel moeite een normale winter. Alleen strenge en aanhoudende grondvorst kan voor problemen zorgen, aangezien aardbeien ondiep geworteld zijn.

1. Voorbereiding

Willen de aardbeien de winter goed doorkomen, dan moeten de voorbereidingen midden in het groeiseizoen beginnen. Hiermee worden de uitlopers bedoeld waarmee de planten zich voortplanten.

Als je de uitlopers als jonge plant wilt gebruiken, kun je ze pas in de late zomer planten, zodat ze voor de winter voldoende tijd hebben om sterke wortels te vormen.

Als er later in het jaar sterke uitlopers ontstaan ​​waarin u jonge plantjes wilt uitgroeien, kunt u deze in een bloempot zetten, op een vorstvrije plaats overwinteren en in het voorjaar planten.

2. Tak verwijderen

Dit is erg belangrijk om aardbeien goed in de winter te krijgen. Uitlopers kosten de planten veel energie. Als je eenmaal genoeg uitlopers hebt gereserveerd voor vermeerdering, is het het beste om consequent alle uitlopers te verwijderen. De laatste snoei kan het beste begin oktober gebeuren.

Het scherpe mes zorgt voor soepele sneden en verplettert de scheuten niet. Dit voorkomt infecties.

3. Bladeren verwijderen

Zolang de aardbeien groeien en vrucht dragen, hebben ze de bladeren nodig omdat ze de plant voeden door middel van fotosynthese. Aan het einde van het groeiseizoen, in de late herfst, moeten ze echter worden verwijderd.

Als ze zouden stoppen, zouden ze gaan rotten en schimmelen, waardoor de hele plant besmet zou raken.

De hartblaadjes mogen nooit worden verwijderd. Ze zijn erg gevoelig en mogen onder geen enkele omstandigheid gewond raken. Gebruik net als bij de stempels een scherp en schoon mes of een schaar om de bladeren te verwijderen.

4. Bemesting:

Om ervoor te zorgen dat de aardbeiplanten geleidelijk aan hun groei verminderen, moet u in het vroege najaar (september) voor de laatste keer kunstmest toedienen. Vloeibare mest is hiervoor niet geschikt. Organische langetermijnmeststoffen zoals compost, runder- of paardenmest of compost werken het beste.

Werk de mest voorzichtig in de grond en zorg ervoor dat u de wortels van de aardbeiplanten niet beschadigt. Door het in te werken, maak je tegelijkertijd de grond los en zorg je voor een goede ventilatie.

5. Breng een laag mulch aan

Breng enkele centimeters mulch aan rond de aardbeienplanten. Enerzijds beschermt de mulch tegen vorst, anderzijds voorkomt het dat de grond uitdroogt. Een aantal materialen kan als mulch worden gebruikt, waaronder:

  • bast-mulch
  • gedroogd gemaaid gras
  • rietje
  • bladeren
  • houtwol

Gebruik nooit de bladeren van aardbeienplanten om te mulchen. Ze brengen ziekten over. De mulch mag niet direct op de planten liggen, zodat ze kunnen ademen.

Hoe worden aardbeien beschermd in verhoogde bedden?

Uiteraard gelden bovenstaande beschermende maatregelen ook voor aardbeien in verhoogde bedden. Er is echter een speciaal gevaar bij aardbeien in verhoogde bedden: grondvorst.

Verhoogde bedden zijn geïsoleerd van de grond. Als er sprake is van strenge vorst die langer aanhoudt, bestaat het risico dat de grond volledig bevriest. Het gevaar is vooral groot bij verhoogde bedden van metaal, omdat metaal een goede geleider is en geen bescherming biedt tegen de kou.

De oplossing voor het probleem is in principe simpel. Je moet het verhoogde bed warm inpakken.

Piepschuimplaten zijn hiervoor geschikt. Je kunt ze in elke bouwmarkt krijgen omdat ze worden gebruikt als isolatiemateriaal.

Knip de panelen af ​​en bevestig ze aan de verhoogde beddoos met touw of tape. Doe dit in de herfst, voor het begin van de eerste nachtvorst.

In het voorjaar verwijder je de panelen en kun je ze de volgende winter weer gebruiken.

Veelgestelde vragen over het overwinteren van aardbeien in verhoogde bedden

Welke meststof is het beste?

Als laatste bemesting kunt u in de herfst compost in de grond van het verhoogde bed verwerken. Compost die nog niet helemaal rijp is, is het beste. Wanneer het rot, wordt warmte gegenereerd. Dit is als vloerverwarming voor de aardbeiplanten en helpt ze de winter door te komen.

Moet je aardbeien water geven in de winter?

De vraag kan niet in algemene termen worden beantwoord. Het hangt af van het huidige weer. In de regel is het niet nodig om de planten in de winter water te geven. Maar het kan gebeuren dat er lange tijd geen neerslag valt. Dan kan het goed zijn om de planten water te geven. Kies een vorstvrije periode en geef direct rondom de planten spaarzaam water.

Hoe nuttig is fleece?

Tuinvlies wordt al vele jaren door tuinders gebruikt. Bij zeer strenge vorst biedt het enige bescherming. Het moet echter correct worden geïnstalleerd. Het mag niet direct op de planten liggen, maar moet losjes worden bevestigd zodat de lucht kan circuleren. Als het vlies te strak zit, hoopt het vocht zich daaronder op en leidt tot rot.