De 5 beste verhoogde bedden met trellis getest in 2022

Als je een tuin wilt aanleggen maar niet veel ruimte hebt, is een verhoogd bed met latwerk misschien de perfecte optie voor jou. Deze bedden zijn meestal kleiner dan traditionele verhoogde bedden en hebben een ingebouwd latwerk dat ondersteuning biedt voor klimplanten. In dit artikel presenteren we vijf van de beste verhoogde bedden met trellis die momenteel op de markt zijn. We vergelijken hun kenmerken en prijzen, zodat u het perfecte verhoogd bed voor uw behoeften kunt vinden. Daar gaan we!

 • Verhoogde bedden met trellis worden ook wel verhoogde bedden met trellis genoemd. Ze zijn in de handel verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen. De meeste modellen zijn gemaakt van hout of kunststof.
 • Verhoogde bedden met latwerk kunnen worden gebruikt om verschillende soorten groenten te kweken, maar ook voor sierplanten of zelfs fruit op leibomen. Ze zijn ideaal voor plaatsen met weinig ruimte omdat ze de ruimte optimaal benutten. Er zijn veel meer dan 1.000 modellen in de handel verkrijgbaar.
 • Goedkope verhoogde bedden met latwerk kosten nog geen 50 euro, terwijl topmodellen meer dan 500 euro kosten. Trellises zijn ook verkrijgbaar als accessoires of je kunt ze met relatief weinig inspanning zelf bouwen. Ze zijn veelzijdig.

De beste verhoogde bedden met trellis

Larisa bloembak met latwerk 175cm (120x40)

Larisa verhoogd bed met latwerk

Het houten hoogslaper is ideaal voor woningbouwverenigingen, tuinen, terrassen, campings, openbare voorzieningen. Het is volledig gemonteerd en biedt u verschillende maten en vormen. De binnenkant van het bed is bekleed met folie zodat je direct planten kunt planten.


XL trellis, trellis met plantenbak in moderne rotan look van robuust kunststof in antraciet/grijs. Afmetingen BxDxH in cm: 100 x 43 x 142 cm. Top voor tuin, terras en balkon!

XL verhoogd bed trellis

Het trellis met verhoogd bed is een geweldige oplossing voor het creëren van een prachtige bloemenzee in kleine ruimtes. Het trellis is gemaakt van robuust kunststof en heeft een UV-, weer- en vorstbestendig materiaal. Dankzij het eenvoudige plug-in systeem is het trellis snel en zonder gereedschap op te zetten. De klimhulp met geïntegreerde plantenbak wordt bewaard in een subtiele antraciet (donkergrijs) kleur en is ideaal als privacyscherm of uitbreiding voor andere klimhulpmiddelen.


COSTWAY bloembak met trellis, plantenbak voor klimplanten, verhoogd bed met trellis, bloempot voor tuin balkon, tuin trellis trellis box met zelfbewaterende (80 x 40 x 135 cm)

COSTWAY verhoogd bed met latwerk

Het Costway Raised Garden Trellis Bed is een elegante toevoeging aan uw tuin. Gemaakt van hoogwaardig PP, het is weerbestendig, zonbestendig en duurzaam. Het zelfbewaterende systeem vergemakkelijkt de afvoer en bewatering. Het bed is ideaal voor gebruik buitenshuis en kan eenvoudig zonder gereedschap worden gemonteerd.


Outsunny plantenbak bloemenstandaard trellis trellis rozenboog met lekgaten tuinhout donkerbruin 64 x 28 x 120 cm

Outsunny verhoogd bed met trellis

Dit Outsunny verhoogd bed is een stijlvol en praktisch accessoire voor in de tuin. Het bestaat uit een stevig metalen frame met traliewerk. Zo kunnen ranken of andere planten worden vastgemaakt en tot hun recht komen. Het verhoogde bed biedt ook veel ruimte voor het kweken van bloemen en kruiden. Het is eenvoudig op te zetten en moeiteloos te verplaatsen, zodat u het naar behoefte overal in de tuin kunt plaatsen.


HERSTERA 10014400 plantenbak met latwerk, donkerbruin, 100 x 43 x 142 cm

HERSTERA verhoogd bed met latwerk

Het verhoogde bed met latwerk van Stefanplast is gemaakt van robuust kunststof en is ideaal voor het planten van groen in kamers. Het frame heeft een houtlook en het oppervlak van de houtnerf is heel natuurlijk en robuust. De afmetingen van de plantenbak zijn 100 x 43 x 142 cm.


De bijzondere kenmerken van verhoogde bedden met latwerk

Verhoogde bedden met trellis zijn volkomen normale verhoogde bedden, maar ze zijn voorzien van een extra rooster of trellis aan een van de lange zijden. Bij sommige grotere modellen is het trellis ook in het midden bevestigd zodat je het verhoogde bed van beide kanten kunt planten.

Het trellis geeft klimplanten de nodige ondersteuning. Bepaalde groenten zullen het beter doen als de planten op een stand hoger mogen groeien. Deze omvatten onder meer:

 • verschillende soorten bonen
 • Mini komkommers
 • Courgette klimmen
 • paprika
 • verschillende soorten pompoenen

Er zijn ook tal van klimplanten voor balkons en terrassen die perfect zijn voor een verhoogd bed met een latwerk. Deze omvatten bijvoorbeeld:

 • klimop
 • klimrozen
 • kamperfoelie
 • Oostindische kers
 • jasmijn
 • klok wijnstok

De lijst vertegenwoordigt slechts een klein deel van de soorten die in het geding zijn. Waarom experimenteer je niet gewoon zelf?

Wat zijn de voordelen van een verhoogd bed met latwerk?

Het is ideaal voor plaatsen waar de ruimte beperkt is, zoals balkons en terrassen. Daar is het vloeroppervlak beperkt, maar wordt de hoogte vaak nauwelijks benut.

Verhoogde bedden met traliewerk maken niet alleen de teelt van verschillende soorten groenten en sierplanten mogelijk, maar bieden ook privacy en bescherming tegen de wind. In tegenstelling tot heggen kunnen verhoogde bedden met latwerk echter worden verplaatst.

Dergelijke verhoogde bedden met latwerk zijn ook ideaal voor interieurs als groene scheidingswanden voor woonkamers en kantoren. Veel kamerplanten vormen ranken, bijvoorbeeld de bekende Monstera, maar ook klimop of philodendron.

Welke materialen worden gebruikt?

Trellis verhoogde bedden zijn gemaakt van verschillende materialen. Deze omvatten onder meer:

 • hout
 • plastic
 • aluminium
 • metaal
 • plaatstaal
 • roestvrij staal

In de praktijk blijken verhoogde bedden van hout en kunststof de beste te zijn.

Verhoogde bedden van hout

Hout is een populair materiaal voor verhoogde bedden omdat het een inheems materiaal is dat een van de hernieuwbare grondstoffen is. Het is goedkoop, gemakkelijk te verwerken en heeft een hoge mechanische sterkte.

Het nadeel van hout is dat het vatbaar is voor rot en schimmels als het lange tijd nat wordt gelaten. Dit is echter bijna onvermijdelijk in een verhoogd bed. Daarom zijn verhoogde bedden van hout maar beperkt houdbaar.

Het is geen goed idee om het hout te impregneren voordat u het verhoogde bed vult. De stoffen zijn giftig en komen in de bodem terecht.

Kunststof verhoogde bedden

Na hout is kunststof het meest populaire materiaal voor verhoogde bedden. Geen wonder, want hiervoor is kunststof uitstekend geschikt.

Het is licht en sterk tegelijk. Het wordt niet aangetast door de meeste chemische stoffen die in de bodem, in irrigatiewater of door planten worden uitgescheiden.

Kunststof kan in bijna elke vorm en kleur worden gemaakt. Het duurt vele jaren.

Het nadeel is dat het is gemaakt van aardolie en moeilijk te recyclen is. Bovendien is kunststof niet luchtdoorlatend.

Andere materialen zijn niet zo populair omdat ze ofwel gevoelig zijn voor corrosie, erg zwaar of te duur.

De belangrijkste aankoopcriteria: Waar moet je op letten bij het kopen van een verhoogd bed met latwerk

 • Maat: Er zijn geen vaste specificaties voor dit criterium, omdat verhoogde bedden met trellis verkrijgbaar zijn in een groot aantal verschillende maten. De ervaring leert dat je het verhoogde bed zo groot mogelijk moet kiezen, zodat de planten voldoende ruimte hebben om te groeien.
 • Hoogte: Op de meeste balkons is de hoogte beperkt. Aangezien een hoogslaper met lat toch al op poten staat, moet je ervoor zorgen dat de lat nog op het balkon past. Zeker bij online aankopen is het beter om voor het bestellen nog een keer te meten.
 • Materiaal: Hout als materiaal voor een verhoogd bed met latwerk ziet er erg decoratief uit, maar is niet zo duurzaam. Het is misschien nog steeds geschikt voor gebruik buitenshuis, maar als het verhoogde bed als scheidingswand in de kamer moet worden gebruikt, is plastic of een ander duurzaam materiaal beter geschikt.
 • Stabiliteit: Zorg er bij het kopen voor dat het trellis stabiel genoeg is en stevig is verbonden met het verhoogde bed. In sommige goedkope verhoogde bedden met latwerk bestaat het latwerk slechts uit een paar dunne latten. Als de planten goed groeien, kan het gebeuren dat deze instort of dat het verhoogde bed omvalt.
 • Vorm geven aan: De meeste verhoogde bedden met latwerk hebben een rechthoekige plattegrond. Kies je voor een iets breder model met het latwerk in het midden, dan kun je aan beide kanten klimplanten kweken. Er zijn ook grote verhoogde bedden in de vorm van de letter L. Deze zijn ideaal als privacyscherm voor een zithoek.

Veelgestelde vragen over verhoogde bedden met trellis

Welke planten zijn het beste voor verhoogde bedden met trellis?

U kunt bijvoorbeeld maïs, bonen of tomaten verbouwen. Als sierplant zijn klimrozen of clematissen geschikt. Sierpompoenen of zelfs courgettes kunnen ook in een verhoogd bed met een latwerk worden gekweekt. Over het algemeen kunnen alle hooggroeiende planten worden gekweekt.

Welke zijn de grootste fabrikanten?

In totaal wordt de markt bevoorraad door bijna 50 fabrikanten die ongeveer 1.500 producten aanbieden. Marktleider is vidaXL met meer dan 300 producten, gevolgd door Biohort met 280 modellen verhoogde bedden met trellis. Het bedrijf KHW volgt op de derde plaats met 39 modellen.

Kun je zelf verhoogde bedden met trellis bouwen?

Ja, zo moeilijk is het niet. Zelf een trellis bouwen is aan te raden, bijvoorbeeld als u een bestaand hoogslaper wilt ombouwen tot een hoogslaper met trellis. Hiervoor zijn houten strips geschikt, die je bijvoorbeeld in een bouwmarkt kunt kopen. Als alternatief kunt u ook kant-en-klaar trellis als accessoire kopen.