Vul je hoogslaper met compost in 9 eenvoudige stappen

Wilt u een tuin met verhoogd bed aanleggen, maar weet u niet waar u moet beginnen met de compost? Dan heb je geluk! In deze blogpost geef ik je negen tips om de perfecte compost te maken voor je hoogslaper. Daar gaan we!

  • Verhoogde bedden hebben verschillende voordelen ten opzichte van platte bedden. Ze zijn handiger om te boeren omdat je niet zo veel hoeft te bukken. Bovendien zijn ze veel winstgevender.
  • Dit komt vooral doordat de grond in een verhoogd bed gemiddeld 5 graden warmer is dan in een plat bed. Bovendien zijn de planten in het verhoogde bed beter beschermd tegen ongedierte dan in het flatbed.
  • Niet te vergeten is dat u zelf kunt bepalen welk type substraat in het verhoogde bed wordt gebruikt. In een gewoon tuinbed daarentegen heb je beperkte mogelijkheden om de bodemkwaliteit te verbeteren.

Waarom het verhoogde bed vullen met compost?

Dat is vrij eenvoudig. Compost is gemaakt van natuurlijke materialen die sowieso in de tuin voorkomen. Als ze niet werden gecomposteerd, zouden ze moeten worden weggegooid.

Daarnaast is compost een waardevolle grondstof en meststof die door tuinders zeer gewaardeerd wordt. Compost is superieur aan kunstmest omdat:

  • Het is een puur natuurlijk product en bevat geen schadelijke stoffen.
  • Compost maakt van afval waardevolle mest.
  • Het is milieuvriendelijk en spaart grondstoffen.
  • Compost bevat alle voedingsstoffen die planten nodig hebben.
  • Het geeft de voedingsstoffen langzaam en gelijkmatig vrij.
  • Compost verbetert ook de bodemstructuur. Het maakt het kruimelig en luchtdoorlatend.

Hoe vul je het verhoogde bed met compost?

De volgende instructies hebben betrekking op een klassiek verhoogd bed in de tuin van ongeveer 85 cm hoog. Bij het vullen van het verhoogde bed moet u een paar principes volgen:

  • Het verhoogde bed is in lagen opgevuld
  • De afzonderlijke lagen mogen niet te dik zijn.
  • Ze moeten losjes worden gedragen om de lucht te laten circuleren
  • Het materiaal wordt van onder naar boven fijner en fijner
  • Tussen de lagen moet je dunne lagen halfrijpe compost strooien om de grond te “bezaaien” met micro-organismen

Instructies voor het invullen van 9 stappen

  1. De basis: In de meeste gevallen wordt hout gebruikt als materiaal voor verhoogde bedden. Zet de planken nooit direct op de grond, anders gaan ze heel snel rotten. Maak een bed van kasseien, natuursteen of baksteen, of vul een laag grind aan.
  2. Bescherming tegen woelmuizen: Het installeren van een woelmuisscherm is een must als u wilt genieten van de vruchten van uw arbeid. Zonder deze bescherming vallen de knaagdieren de planten aan en laten ze je nauwelijks iets achter. De mazen mogen niet groter zijn dan 6,5 x 6,5 mm. Zorg ervoor dat de draad voldoende dik is en beschermd tegen corrosie.
  3. Bescherming tegen rot: Voordat u begint met het vullen van het verhoogde bed, bekleedt u de houten wanden met niet-giftige noppenfolie. Dit verlengt hun levensduur met meerdere jaren omdat het de groei van rot en schimmel vertraagt.
  4. De eerste vullaag: Deze laag is voor drainage. Daarom is het gemaakt van grof materiaal. Boom- en haagsnoei zijn hier uitstekend geschikt voor. Omdat je zelden genoeg materiaal tegelijk hebt, moet je het afval verzamelen. Hierdoor kunnen ze een beetje drogen. De afzonderlijke stukken mogen niet langer zijn dan 10 cm. Hiermee vul je de bak van het hoogslaper ongeveer voor de helft.
  5. De tussenlaag: De volgende laag is een ca. 15 – 20 cm hoge laag groenmaaisel (gazonmaaisel) en tuinafval in het verhoogde bed. Het groenafval kunt u het beste een paar dagen drogen voordat u het vult en goed mengen met het tuinafval. Pak de laag niet te strak in om de lucht te laten circuleren.
  6. Compost bijvullen: De volgende laag bestaat uit een laag halfrijpe compost van ongeveer 10 cm dik. Het dient om het substraat te inoculeren en te beginnen met composteren.
  7. De bladlaag: Als voorlopig laatste laag is er een laag droog blad van ongeveer 20 cm dik. U kunt dit over een langere periode incasseren. De bladlaag dient als een verwarmende deken voor de winter. Composteren begint onder haar. Het verhoogde bed is nu slapend voor de winter. De aarde zakt een beetje. Dit is volkomen normaal.
  8. Meer lagen: Vul in het voorjaar de in zakken gezaaide grond met meer lagen van verschillende materialen, eerst een verse laag bladeren, dan een laag groenmaaisel en tuinafval en tot slot compost. Elke laag moet 5-8 cm dik zijn.
  9. organische bodem: Vul als laatste stap de bak van het verhoogde bed tot de rand met organische aarde. Het verhoogde bed kan nu worden geplant.

Bovenstaande instructies hebben betrekking op het vullen van het verhoogde bed in de herfst. Uiteraard is het ook mogelijk om het verhoogde bed in het voorjaar te vullen.

Maar je moet er wel rekening mee houden dat de grond de eerste weken na het vullen behoorlijk inzakt. In de herfst is dit geen probleem.

Je voegt eenvoudig nieuw keukenafval toe en gebruikt het verhoogde bed als composter. Dit is echter niet mogelijk in het voorjaar na het planten.

Veelgestelde vragen over het vullen van compost voor verhoogde bedden

Kun je kleine verhoogde bedden voor het balkon of terras ook vullen met compost?

Nee, dat is niet aan te raden. Dergelijke kleine verhoogde bedden bevatten simpelweg te weinig substraat, waardoor de compostering niet of slechts heel langzaam op gang komt.
Bovendien bestaan ​​dergelijke verhoogde bedden uit een gesloten doos zonder contact met de grond. Hier leven de micro-organismen en kleine wezens die verantwoordelijk zijn voor de compostering.
Maar je kunt zeker ook kant-en-klare compost uit je eigen tuin of uit de winkel gekochte compost gebruiken.

Zijn er bepaalde dingen die niet in de hoogbedcompost thuishoren?

Niet alle materialen zijn geschikt voor het vullen van het verhoogde bed. Gooi bijvoorbeeld geen vlees- of visafval op het verhoogde bed. Ze trekken ratten en muizen aan en stoten een stank uit als ze rotten. Groenten die zich voortplanten via worteluitlopers (bijvoorbeeld aardpeer) hebben geen plaats in het verhoogde bed. Ze ontkiemen en verspreiden zich door het verhoogde bed. Dat geldt overigens ook voor rozentakken en klimop. Takken van naaldbomen produceren zuur en bladeren van notenbomen scheiden stoffen af ​​die de groei van andere planten vertragen.

Kun je tuinaarde gebruiken voor de vulling?

Op het eerste gezicht lijkt het idee boeiend. Tuingrond kost immers niets en is rijk aan voedingsstoffen. In de praktijk wordt deze optie echter niet aanbevolen. Tuinaarde is niet alleen rijk aan voedingsstoffen, maar ook aan ongedierte. Het bevat meestal veel slakkeneieren, nematoden, draadwormen, larven en andere parasieten. Daar doe je de planten geen goed mee. De paar euro’s die je uit de winkel spaart voor goede tuingrond, zou je aan ongediertebestrijding moeten besteden.