Heggenscharen oliën in 7 eenvoudige stappen (instructies)

Tuinieren is een geweldige manier om te ontspannen en te genieten van het buitenleven, maar het kan ook veel werk zijn. Het snoeien van heggen is een van de meest vervelende taken, maar met het juiste gereedschap kan het snel en gemakkelijk worden gedaan. In deze handleiding laten we u zien hoe u uw heggenschaar in zeven eenvoudige stappen kunt oliën!

Waarom moet je een heggenschaar regelmatig oliën?

Bij het snoeien van een oude heg doet de heggenschaar het zware werk. Zelfs bij een normale verzorging of vormsnede wordt het intensief gebruikt.

Grof vuil zet neer en veroorzaakt versleten messen. Veelvuldig gebruik verergert het probleem.

De tool kan niet meer goed worden gebruikt. Regelmatig onderhoud is daarom essentieel, of het nu gaat om een ​​elektrische heggenschaar, een handmatige heggenschaar of een benzine heggenschaar.

Een goede verzorging omvat regelmatige reiniging na elk gebruik en regelmatig oliën. Vuil en hars zetten zich af op de snijbladen. Hierdoor neemt de scherpte van messen in de loop van de tijd af.

Olie je heggenschaar in 7 eenvoudige stappen

De snijbladen worden het zwakke punt van elk type heggenschaar genoemd. Het onderhoud ervan moet met regelmatige tussenpozen worden uitgevoerd.

Dit betekent na elk gebruik. Andere componenten zijn minder gevoelig. Met een accu-heggenschaar hoef je je nauwelijks zorgen te maken over de accu.

Bij heggenscharen op benzine moet u ook regelmatig de motor onder handen nemen, bijvoorbeeld regelmatig schoonmaken of de bougies vervangen. Dat is echter een ander hoofdstuk.

1. Voorbereiding

Voordat je begint met schoonmaken, moet je het gereedschap dat je nodig hebt klaar hebben staan. Jij hebt nodig:

  • schroevendraaier
  • droge doek
  • staalborstel
  • Onderhoudsproducten voor messen
  • machine olie
  • beschermende handschoenen

Gebruik voor het oliën geen machineolie, maar een speciaal reinigingsmiddel voor messen. Het bevat zowel olie voor langdurige smering als reinigingsmiddelen die hars en vuil oplossen.

Bij het werken staat veiligheid voorop. Pas op dat motoraangedreven scharen niet plotseling kunnen starten.

Verwijder daarom de batterij of trek de stekker uit het stopcontact. Bij scharen op benzine kunt u de bougies verwijderen en van de gelegenheid gebruikmaken om ze ook regelmatig te controleren.

2. Snijmessen verwijderen

Voor reiniging moeten de snijmessen regelmatig worden verwijderd. Draai hiervoor de schroeven bij de overgang tussen de snijmessen en de behuizing los, evenals de tweede schroef op het mes.

Nu kunt u de snijmessen één voor één uitnemen.

3. Schone snijbladen

Deze stap is niet altijd nodig, alleen als de messen sterk vervuild zijn. Bij normale vervuiling is het voldoende om ze af te nemen met een vochtige doek en daarna af te drogen met een droge doek.

Verwijder grof vuil met de staalborstel en veeg de messen schoon. Breng daarna het verzorgingsproduct voor messen aan.

Het bevat stoffen die ook de laatste harsresten oplossen en de mesjes met een dun laagje olie bedekken.

4. Olie snijbladen

Doe wat speciale machineolie op een droge doek en wrijf hiermee de messen royaal in. Vergeet de as- en schroefverbindingen niet.

5. Messen slijpen

Als u na het reinigen merkt dat de snijbladen niet meer scherp genoeg zijn, moeten ze worden geslepen. Als je het zelf wilt doen, heb je een grinder nodig met een diamantvijlopzetstuk. Als alternatief kunt u de snijmessen ook in een werkplaats laten slijpen.

6. Olie de versnellingsbak

Afhankelijk van het model is deze stap slechts om de 100 bedrijfsuren nodig. Je hebt maar een paar gram vet nodig om te smeren.

De exacte procedure voor het oliën van de versnellingsbak verschilt van model tot model. Meer hierover leest u het beste in de gebruiksaanwijzing.

7. Montage en proefdraaien

Na het voltooien van de reinigingswerkzaamheden, zet u de onderdelen weer in elkaar en start u het gereedschap voor een proefrit. Zorg er vooral voor dat alle schroeven weer vastgedraaid zijn.#