Esdoorn onderhouden en bemesten [Gebruiksaanwijzing]

De bolvormige esdoorn (Acer palmatum) is een populaire Japanse esdoorn die in veel tuinen en parken voorkomt. Het is relatief gemakkelijk te verzorgen en heeft zelden kunstmest of andere zorgmaatregelen nodig. Als u echter besluit uw esdoorn te bemesten of te verzorgen, zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden.

Kenmerken

  • groei hoogte: van 400cm tot 600cm
  • groei breedte: van 400cm tot 600cm
  • bloem kleur: geel
  • hoogtijdagen: maart tot april
  • Plaats: zonnig tot halfschaduw
  • Vloer: zanderig tot leemachtig
  • bodemvocht: vers
  • Kalk tolerantie: kalk tolerant
  • Nutriënten hoeveelheid: matig voedzaam
  • Giftig?: niet giftig

Lees meer over het planten van esdoorns en het snoeien van esdoorns.

Hoe vaak moet je esdoorns water geven?

Na het planten van een esdoorn en de eerste paar weken daarna, is het belangrijk om te onthouden dat de boom veel water nodig heeft. Later is echter voldoende om eenmaal per week water te geven. Na ongeveer een jaar is de boom goed ingeburgerd en heeft hij geen extra water nodig, behalve tijdens zeer lange of warme droge periodes.

Wanneer moet je esdoorns bemesten?

De beste tijd om esdoorns te bemesten is eind augustus tot half september. Verdeel 3 liter rijpe compost per vierkante meter en werk deze oppervlakkig in met de hark. Giet vervolgens kaliumrijke smeerwortelmest over de mest.

Hoe vaak moet u esdoorns bemesten?

Esdoorns moeten eenmaal per jaar worden bemest. Vitaliteit, weerstand en winterhardheid zijn evenzeer gebaat bij een uitgebalanceerde nutriëntenvoorziening. Om het beste uit uw boom te halen, kunt u deze het beste in het voor- of najaar bemesten.

Welke meststof is geschikt voor esdoorns?

Noorse esdoorns hebben geen kunstmest nodig. In het voorjaar kan de stamomgeving worden verrijkt met compost om de boom te verzorgen en te beschermen.

Nog meer mooie planten voor in je tuin:

Kun je opgedroogde esdoorns redden?

De esdoorn is een populaire boom die in veel tuinen voorkomt. Maar wat te doen als het er droog en ziek uitziet? Is er een manier om hem te redden? Eerst moet je uitzoeken of de oorzaak van het probleem in de grond zit. Is de grond rond de stam droog en stoffig? Dan kan het helpen om deze omgeving te verrijken met compost. Hierdoor krijgt de boom meer voedingsstoffen en vocht. Regelmatig water geven van onderaf kan ook helpen. Maar niet alleen de juiste hoeveelheid vocht is belangrijk, maar ook het soort water: regen of goed bronwater is ideaal – kraanwater bevat vaak verontreinigende stoffen of additieven (chloor) die de boom kunnen beschadigen.

FAQ

Zijn Noorse esdoorns kalktolerant?

Bodem-pH is een maat voor de zuurgraad of alkaliteit. Een neutrale pH wordt als evenwichtig beschouwd, terwijl een pH onder 7 als zuur wordt beschouwd en een pH boven 7 als alkalisch. Veel planten hebben neutrale of licht alkalische grond nodig om te gedijen. Noorse esdoorns zijn kalktolerant.

Zijn esdoorns giftig?

Bepaalde planten kunnen giftig zijn als ze worden ingeslikt, en contact met de huid kan ook irritatie of allergische reacties veroorzaken. Noorse esdoorns zijn niet giftig.