Heesterrozen onderhouden en bemesten [Gebruiksaanwijzing]

De heesterroos (Rosa x Hybrid) is een populaire sierplant die in de meeste tuinen voorkomt. Het is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook heel gemakkelijk te verzorgen. Om de struikroos te laten bloeien en bloeien, is het belangrijk om hem regelmatig te bemesten en te verzorgen.

Kenmerken

  • groei hoogte: van 100cm tot 120cm
  • groei breedte: van 90cm tot 110cm
  • bloem kleur: roze, veelkleurig
  • hoogtijdagen: juni tot oktober
  • Plaats: zonnig tot off-sun
  • Vloer: kiezelachtig tot kleiachtig
  • bodemvocht: matig droog tot matig vochtig
  • Kalk tolerantie: kalk tolerant
  • Nutriënten hoeveelheid: voedzaam
  • Giftig?: niet giftig

Lees meer over het planten van rozenstruiken en het snoeien van rozenstruiken.

Hoe vaak moet je struikrozen water geven?

In de regel is het voldoende om rozen één of twee keer per week grondig water te geven. Jonge planten met een kleine kluit moeten vaker water krijgen. Hoe meer water er door de grond kan sijpelen, hoe minder vaak je de rozen water hoeft te geven.

Wanneer moet je heesterrozen bemesten?

Rozen moeten twee keer per jaar worden bemest. Het begint – afhankelijk van het weer – rond half maart, wanneer de plant weer begint te ontkiemen. Hier is organische mest (bestaande uit plantaardige of dierlijke ingrediënten) zoals rijpe compost en hoornkrullen het beste voor de heesterrozen. Komkommer- of citroenmelissemeststoffen zijn ook geschikte leveranciers van voedingsstoffen voor rozen. De tweede datum voor de cursus rozenbemesting is eind juli/begin augustus: op dit moment ontkiemen veel soorten hun laatste bloeiwijze van de zomer. Om je roos tot ver in de herfst te laten bloeien, moet ze nu goed worden bewaterd en bemest.’

Hoe vaak moet u heesterrozen bemesten?

Rozen vinden het fijn als je ze twee keer per jaar bemest. De beste tijd voor de eerste bemesting is half maart, zodra de plant weer begint te ontkiemen. Organische mest (bestaande uit plantaardige of dierlijke ingrediënten) zoals rijpe compost en hoornkrullen is hier geschikt. De tweede dosis moet rond eind juni / begin juli zijn, zodat rozen tot ver in de herfst kunnen bloeien.

Welke meststof is geschikt voor heesterrozen?

Organische mest is het beste voor heesterrozen. Compost en hoornkrullen zijn ideaal omdat ze de grond geleidelijk voeden en de planten over een langere periode voeden. De belangrijkste voedingsstof voor heesterrozen is kalium – zorg dus voor meer kalium dan stikstof in uw meststof!

Nog meer mooie planten voor in je tuin:

Kun je uitgedroogde struikrozen redden?

Als een heesterrozenstruik uit meerdere oudere takken bestaat, dienen deze te worden verwijderd. Omdat ze waardevolle voedingsstoffen uit de jongere en sterkere takken wegnemen. Daarnaast bevorderen de oude takken het uitdrogen van de plant, omdat ze veel water verbruiken. Om een ​​verdorde heesterroos te redden, moet u eerst de oude takken verwijderen. Dan geef je de struik organische mest (bestaande uit plantaardige of dierlijke ingrediënten) zoals rijpe compost en hoornkrullen – deze moet echter meer kalium dan stikstof bevatten. De meststof voorziet de planten geleidelijk van voedingsstoffen over een langere periode; dit maakt het mogelijk om uitgedroogde struiken op lange termijn gezond te houden of hun gezondheid te herstellen

FAQ

Zijn struikrozen kalktolerant?

Bodem-pH is een maat voor de zuurgraad of alkaliteit. Een neutrale pH wordt als evenwichtig beschouwd, terwijl een pH onder 7 als zuur wordt beschouwd en een pH boven 7 als alkalisch. Veel planten hebben neutrale of licht alkalische grond nodig om te gedijen. Struikrozen zijn kalktolerant.

Zijn heesterrozen giftig?

Bepaalde planten kunnen giftig zijn als ze worden ingeslikt, en contact met de huid kan ook irritatie of allergische reacties veroorzaken. Struikrozen zijn niet giftig.