Metaal verhoogd bed: de voor- en nadelen (+ alternatieven)

Metalen verhoogde bedden zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Ze bieden een aantal voordelen ten opzichte van andere soorten verhoogde bedden, maar ze hebben ook enkele nadelen. In dit bericht zullen we de voor- en nadelen van metalen verhoogde bedden nader bekijken om u te helpen beslissen of een metalen verhoogd bed geschikt voor u is. We bespreken ook een alternatief dat mogelijk beter bij uw behoeften past.

  • Als u op zoek bent naar metalen verhoogde bedden, dan vindt u honderden aanbiedingen op internet. Na hout en kunststof is metaal het meest gebruikte materiaal voor verhoogde bedden. De producten zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en maten.
  • Verhoogde bedden van metaal is een verzamelnaam die verschillende totaal verschillende producten combineert. Dit zijn bijvoorbeeld verhoogde bedden van plaatstaal, aluminium, cortenstaal en RVS. De producten zijn verhoogde bedden voor de tuinbouw en modellen voor terrassen, interieurs of balkons.
  • Een klein metalen hoogslaper met een inhoud van amper 60 liter koop je voor nog geen 50 euro, terwijl een groot hoogslaper van cortenstaal ruim 800 euro kost. Voor een gemiddeld product moet je maximaal rond de 200 euro budgetteren. Naast het materiaal is vooral de maat van het hoogslaper bepalend voor de prijs.

Verhoogde bedden van metaal: welke varianten zijn er?

De producten zijn ingedeeld naar doel en materiaal.

doel van gebruik

Verhoogde bedden voor in de tuin

Deze producten zijn verhoogde bedden in engere zin. Ze bestaan ​​uit meerdere zijwanden die met elkaar verbonden zijn en op het tuinbed of in de grond worden geplaatst.

Er is geen vloer, alleen een beschermend scherm tegen woelmuizen. Het verhoogde bed wordt gevuld met het plantensubstraat en beplant.

Verhoogde bedden voor balkons en terrassen

Deze producten zijn eigenlijk plantenbakken die op pootjes staan, dus je hoeft niet te bukken om ze te verzorgen. De doos heeft geen verbinding met de grond of de grond. Dit betekent dat een verhoogd bed praktisch overal kan worden opgesteld.

materiaal

Metaal is een verzamelnaam voor verschillende materialen. Voor verhoogde bedden van metaal wordt gebruikt:

  • plaatstaal
  • cortenstaal
  • aluminium
  • roestvrij staal

plaatstaal

Dit materiaal wordt vaak gebruikt voor verhoogde bedden omdat het goedkoop en zeer duurzaam is. Onbeschermd staal is echter gevoelig voor roest. Daarom wordt voor verhoogde bedden ofwel gegalvaniseerd of gepoedercoat plaatstaal gebruikt. De beschermlaag gaat vele jaren mee.

cortenstaal

Het materiaal wordt ook wel patina genoemd. Cortenstaal is een speciaal staal dat is ontwikkeld voor buitengebruik. Het roest ook, maar de roest hecht zich stevig aan het oppervlak en vormt een coating die het onderliggende staal beschermt. De naam patina komt van de decoratieve roodbruine kleur van cortenstaal.

aluminium

Aluminium heeft twee voordelen ten opzichte van staal. Het is aanzienlijk lichter en corrodeert niet. Een verhoogd bed van aluminium heeft geen extra corrosiebescherming nodig. Aluminium is echter niet zo sterk als staal en de zilveren kleur past niet in elke omgeving.

roestvrij staal

Dit materiaal wordt zelden gebruikt voor verhoogde bedden. Roestvast staal is de naam voor verschillende staallegeringen die corrosiebestendig zijn gemaakt door toevoeging van andere metalen zoals vanadium of molybdeen. Hoewel roestvrij staal zeer robuust en corrosiebestendig is, is het ook duur.

De voordelen van metalen verhoogde bedden

  • Producten gemaakt van dit materiaal zijn eenvoudig te bouwen. De verhoogde bedden zijn meestal al gemonteerd of worden geleverd uit losse onderdelen die eenvoudig aan elkaar worden geschroefd.
  • De metalen delen verouderen niet. Ze krijgen geen scheuren of gaten, worden niet broos en zijn ongevoelig voor zonlicht en UV-straling.
  • Metalen verhoogde bedden die bestand zijn tegen ongedierte. Zelfs de grootste woelmuis bijt met zijn tanden tegen een stalen wand.
  • Metaal vraagt ​​weinig onderhoud. Af en toe stof en vuil wegvegen is voldoende.
  • Verhoogde bedden van dit materiaal hebben een lange levensduur.

De nadelen van metalen verhoogde bedden

  • Het uiterlijk van metalen verhoogde bedden past niet in elke omgeving. Ze zien er cool en zakelijk uit.
  • Metalen verhoogde bedden zijn zwaarder dan die van hout of plastic.
  • In vergelijking met verhoogde bedden van hout of kunststof zijn ze aanzienlijk duurder. Dit geldt met name voor verhoogde bedden van aluminium, RVS of cortenstaal.
  • Metaal geleidt warmte goed. Verhoogde bedden van metaal worden in de zomer erg warm. Hierdoor warmt het plantensubstraat op en hebben de planten meer water nodig.
  • Hoewel metaal kan worden gerecycled, kost het veel energie om het te produceren en is het daarom niet milieuvriendelijk.

Alternatieven voor metalen verhoogde bedden

Er zijn verschillende materialen die als alternatief voor metaal kunnen worden beschouwd.

hout

Dit materiaal wordt het meest gebruikt om verhoogde bedden te maken. Dit komt omdat het hout voor verhoogde bedden afkomstig is uit duurzame bosbouw.

Hout is een duurzame, hernieuwbare grondstof die in grote hoeveelheden beschikbaar is. Het is relatief goedkoop en gemakkelijk om mee te werken.

Hout heeft uitstekende fysieke eigenschappen. Het is stevig en isoleert de warmte goed. Zijn uiterlijk is aantrekkelijk.

Het nadeel is de gevoeligheid voor vocht. Als het constant nat is, rot het snel en wordt het beschimmeld. Impregnaties of coatings helpen slechts tijdelijk en zijn vaak giftig.

Om de levensduur van verhoogde bedden van hout te verlengen, moet u een afvoer voorzien zodat er geen wateroverlast kan ontstaan ​​en de kist met folie bekleden.

plastic

Dit materiaal wordt ook relatief vaak gebruikt als alternatief voor metalen verhoogde bedden. Kunststof heeft de voordelen dat het licht en sterk is. In verhouding tot het volume is kunststof de lichtste van alle materialen voor verhoogde bedden.

Tegelijkertijd is kunststof bestand tegen corrosie. Een verhoogd bed van kunststof vraagt ​​weinig onderhoud en verzorging. Plantensappen en gewone huishoudelijke chemicaliën kunnen het niet schaden.

Natuurlijk heeft plastic ook nadelen. Het is gevoelig voor langdurige blootstelling aan de zon

De UV-component in zonlicht vernietigt de lange ketens van moleculen waaruit plastic bestaat. Hierdoor wordt het materiaal bros en bros en na een tijdje verbrokkelt het letterlijk tot poeder.

Plastic is ook schadelijk voor het milieu. Het is gemaakt van aardolie, een grondstof die slechts in beperkte hoeveelheden beschikbaar is.

Omdat plastic niet corrodeert, vergaat het in de natuur langzaam en is het moeilijk te recyclen.

beton & natuursteen

Als je alleen naar de mechanische sterkte kijkt, zijn beide materialen zeer geschikt als materiaal voor verhoogde bedden. Beton en natuursteen zijn zeer robuust en duurzaam.

Een verhoogd bed dat ervan gemaakt is, gaat praktisch voor de eeuwigheid mee. Het oppervlak ziet er aantrekkelijk uit en past in bijna elke sfeer.

Toch worden beton of natuursteen zelden gebruikt voor verhoogde bedden. Dit komt door hun grootste nadeel: het hoge gewicht.

Een kubieke meter beton kan tot 2.000 kg wegen. Zo is het ook met natuursteen.

Zelfs een klein verhoogd bed van beton (zonder plantensubstraat) weegt enkele honderden kilo’s. Dat is veel te zwaar voor een normaal balkon.

Verhoogde bedden van beton of natuursteen zijn meer geschikt voor op het terras of de tuin.